Една от визитите на българската делегация в САЩ, представлявана от енергийния министър Румен Радев, финансовия Асен Василев и икономическия Богдан Богданов, се очаква да бъде ключова за българската енергетика. Подготвя се подписване на междуправителствено споразумение за изграждането на нов ядрен блок у нас. 

Става дума за строежа на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", който се очаква да бъде изграден с технологията AP 1000 на "Уестингхаус" (Westinghouse).

От енергийното министерство потвърдиха пред 3eNews, че се подготвя споразумение, но не можаха да уточнят кога и как ще бъде подписано. "Предвиждат се срещи със секретаря по енергетика на САЩ, Дженифър Гранхолм, Джефри Паят, помощник-държавен секретар по енергийните ресурси в Държавния департамент и други ключови представители на американското правителство", обясниха от ведомството.

Акцент в срещите ще бъде енергийното сътрудничество между България и САЩ, ще бъдат обсъдени приоритетите за енергийна сигурност и диверсификация на енергийните източници и маршрути. Сред основните теми ще бъде сътрудничеството в областта на ядрената енергетика, т.ч. одобреният от МС на 25 януари 2024 г. проект на Споразумение между правителството на САЩ и правителството на Република България за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на Република България.

Преди седмица енергийният министър Румен Радев обясни на форум пред медиите, че се очаква междуправителственото споразумение да бъде подписано "паралелно" в България и САЩ. Това се очаква да се случи този месец. Министърът тогава допълни, че е взето решение за започване на оценка за въздействие върху околната среда на проекта за осми блок, тъй като в момента такава има само бъдещият седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Колко приблизително ще струва новата ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще стане ясно най-вероятно след март, когато американската компания Westinghouse ще е готова с предварителната си оценка.

Окончателната цена обаче ще стане ясна след като бъде подписан договор и с изпълнителя на проекта. Това обясни и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов по време на конференция на Българския енергиен и минен форум, където 3eNews бе медиен партньор. Николов допълни, че има интерес, макар и все още неофициален, към обявената процедура за избор на главен изпълнител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй".

На 2 февруари пък стана ясно, че пет компании са заявили интерес по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000.

Комисия ще разгледа приложената документация още тази седмица. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години.

3e-news.net/bg

Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г.

Редица срещи ще има и финансовият министър Асен Василев в САЩ. В рамките на визитата министър Василев ще има срещи в Департамента по енергетика, Световната банка, Белия дом, Конгреса и Сената на САЩ. Министър Василев се очаква да участва в кръгла маса с американския бизнес, да има среща с Фондация "Херетидж", както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската търговска камара.

Той ще проведе срещи с американски еврейски организации, както и с ръководители на водещи американски компании, сред които "Тесла", "Мета-Фейсбук", "СпайсЕкс", "ФедЕкс", "Ханиуел", "Нортроп Грумман", "Локхийд Мартин", "Ексон Мобил" и "Дженерал Дайнамикс", съобщиха от финансовото министерство.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов заминават ще проведат друга поредица от срещи, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

В столицата Вашингтон министър Богданов ще имат срещи с представители на Групата на Световната банка, Търговската камара на САЩ, както и с представители на международни корпорации в сферата на автомобилната индустрия, логистиката, високите технологии и производството на системи за съхранение на енергия. Предвижда се да бъдат обсъдени въпроси от общ интерес в областта на икономиката и инвестициите.