Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би трябвало да е готов през 2035 г., а две години по-късно да бъде завършен и осми. В момента върви процес по избор на строител. От петима кандидати, проявили интерес да строят новите ядрени мощности, две китайски и две американски компании не отговаряли на изискванията. Преговори ще стартират с корейската "Хюндай" - това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV

Тя ще бъде поканена да подаде обвързваща оферта с цена за проектирането, изработката, доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на седми и осми блок на ядрената електроцентрала.

Процедурата за заявяване на интерес от потенциален главен изпълнител на проекта, който да влезе в консорциум с американската "Уестингхаус", по чиято технология AP-1000 ще се строят реакторите, приключи на 2 февруари. Тогава от проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" обявиха, че заявления за интерес са подали пет компании, но не назоваха техните имена.

Изискванията на проектната компания бяха да имат задълбочени познания и опит в проектиране, изграждане, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрени блокове. Те трябва да са построили и пуснали поне два ядрени блока, както и в последните пет години - 2018-2022 г. да имат нетна печалба и оборот над 6 млрд. щатски долара.

По думите на Добрев незнайно защо две от компаниите - американските "Бехтел" и "Флуор", са кандидатствали не директно, а със свои дъщерни фирми, които не са покривали техническите и финансовите изисквания, а дружеството на "Флуор" в три от изискваните пет години дори е било на загуба. Така те са дисквалифицирани и от петимата кандидате само "Хюндай" покрива изискванията.

Корейската компания трябва да подаде своята обвързваща оферта за изграждането на двата реактора, тя да бъде приета от българското дружество, а самата компания строител пък трябва да бъде одобрена и от "Уестингхаус", с която трябва да създадат консорциум за изграждането на новите ядрени мощности. 

Според Добрев цената за двата реактора ще е повече от обявената от министъра на енергетиката Румен Радев преди дни - до 14 млрд. долара за реакторите и цялата необходима за тях инфраструктура. 

Извън темата за реакторите Добрев не спести критики към управляващите от ПП-ДБ. Една от тях бе свързана с "Лукойл", която преди войната купувала 15 млн. барела руски петрол, а след това - по 45 млн. барела. Народният представител изтъкна, че от 1 януари 2024 г. рафинерията в Бургас работи с неруски петрол:

"Цените са същите, горивата не поскъпнаха, рафинерията си работи. Руските опорки на Денков и Василев се оказаха просто руски опорки. Режимът на Путин обаче получи милиарди от България". 

Добрев изтъкна, че Асен Василев, докато е бил в САЩ, е предлагал за продан "Лукойл Нефтохим". За народния представител било озадачаващо защо Петков и Василев продават рафинерията и попита в качеството на какви го правят, след като не са собственици. 

Освен това Добрев получил сигнал, че министърът на финансите се е возил в личния автомобил на Александър Величков (заместник-председател на Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас") и двамата са посетили централата на "Лукойл". По думите на Добрев по време на изслушването в НС Величков не е отрекъл това да се е случило.

Депутатът от ГЕРБ каза и че премиерът Николай Денков обикалял с оставка в джоба и заплашвал да я подаде, ако падне дерогацията. Според Добрев дерогацията изкарала една година повече, отколкото било необходимо.

Добрев обвини Василев и че е източил 3,5 млрд. от енергетиката през последните 2 г. за дупките в бюджета: "През последните три години дивидентите от енергийните дружества в размер на 3,5 млрд. лева са пренасочени към бюджета за запълване на финансови дупки". По думите му това не е незаконно, но е попречило за развитието на енергетиката ни. Добрев даде пример с факта, че вече сме вносител на ток, вместо износител.

Той е категоричен и че има политици, които са работили в интерес на руските интереси у нас. Депутатът разкри, че е сигнализирал компетентните органи за това. "В Министерски съвет са истинските хора, които облагодетелствали режима на Путин", заяви той.