Британското правителство очаква бъдещата търговия с ЕС да се извършва по правилата на Световната търговска организация, без да има сключено споразумение, съобщава британският в. "Телеграф", цитиран от БНР.

Министрите смятат, че Лондон и Брюксел няма да успеят да подпишат споразумение за търговските си отношения след Брекзит. Остават само дни до изтичането на крайния срок, в който Борис Джонсън може да поиска продължаване на срока за преговорите.

Британските и европейските преговарящи започнаха последния кръг на преговорите си в понеделник по ключови въпроси като правата за риболов и ролята на Европейския съд. Според високопоставени източници се очаква да не бъде подписан договор, макар че е възможно да се стигне до "базово" споразумение през есента, ако ЕС отстъпи от сегашните си позиции.

След като Великобритания напусна ЕС на 31 януари тази година, нейните отношения с блока се ръководеха от преходните споразумения, които запазват предишните правила до договарянето на ново споразумение, припомня британският в. "Индипендънт".

В понеделник говорител на Джонсън заяви, че Великобритания ще води преговорите за бъдещите отношения по конструктивен начин, но подчерта, че Лондон не е готов да се откаже от правата си като независима държава. Миналата седмица център за анализи предупреди, че много британски предприятия не са готови за последствията от Брекзит без споразумение, особено след коронавирусната криза, отбелязва изданието. Според Института за управление три от пет фирми дори не са започнали да се подготвят за края на преходния период.

Няма доказателства за руска намеса в проведения през 2016 г. референдум за Брекзита и британското разузнаване не е изпускало Русия от поглед, заяви междувременно министърът на транспорта Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да има някакви доказателства, че има проблем - а такива няма", заяви Шапс пред телевизия "Скай нюз" в отговор на въпрос дали ще има по-нататъшно разследване за възможна руска намеса в референдума за напускане на Европейския съюз.

В публикуван вчера доклад на британската парламентарна комисия по разузнаване и сигурност се казва, че е имало сигнали от открити източници, че Русия е опитала да повлияе на кампанията за Брекзита, но не бяха представени никакви категорични доказателства.

"Не мисля, че можем да говорим за разсейване от страна на разузнавателните служби", добави Шапс.