Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 милиарда британски лири (5,6 милиарда долара) от парите на данъкоплатците за подготовката за напускането на Европейския съюз, съобщи Националната служба за одит (NAO), цитирана от Ройтерс.

Това е първата подробна оценка на разходите по Брекзит.

Повечето от тези пари са били похарчени за разходи за персонал, строителство на нова инфраструктура и плащания за външни консултантски услуги.

Правителството като цяло е похарчило едва 70 процента от 6,3-те милиарда лири, заделени за разходи по Брекзит.

Най-малко 22 000 държавни служители са работили по Брекзит в разгара на кризата миналата година, когато през октомври Великобритания бе на ръба да излезе от ЕС без споразумение, отчита докладът, давайки представа за сътресенията, които Брекзит е причинил в администрацията.

"Този доклад за първи показва ясна картина на парите, които правителството е похарчило и за какво са били използвани те", посочи ръководителят на одиторската служба Гарет Дейвис.

Великобритания напусна ЕС в края на януари след 47 години членство в най-големия блок за свободна търговия в света.

Властите трябваше да засилят обучението на митническите служители, да наемат повече персонал за договаряне на търговски споразумения и да подобрят инфраструктурата около пристанищата.

Над половината от средствата са били похарчени от три министерства - на околната среда, прехраната и развитието на селските райони, на вътрешните работи, от данъчните и митнически служби.

Одиторите уточняват, че оценката им е насочена единствено към разходите за подготовка на администрацията и не включва бъдещи разходи като 39-те милиарда лири, договорени в споразумението за раздялата с ЕС. Допълва се също, че докладът не стига до оценка на съотношението между разходите и ползите, получени от гражданите, тъй като има ограничения в информацията, предоставена от министерствата, като оценката е само на минималното ниво на държавните разходи.

Като цяло 1,9 млрд. бр. лири са били похарчени за заплащане на държавни служители, 1,5 млрд. евро са били използвани за нова инфраструктура, а 288 млн. бр. лири - за външни консултантски услуги.