Британската икономика е нараснала с 2,3 процента през април. Това е най-бързият месечен темп от юли 2020 година благодарение на премахването на някои здравни ограничения, съобщи днес Националната статистическа служба, цитирана от Франс прес и БТА.

Увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) е подхранено от сектора на услугите, включително отварянето на ресторанти и барове на открито, както и магазини и предприятия за стоки, които не са първа необходимост. В същото време промишлеността и строителството отчитат спад на активността.

БВП все пак остава с 3,7 процента под равнището от февруари 2020 година, преди цялостното отражение на пандемията и локдауна.

"Тези цифри са обещаващ знак, че икономиката ни започва да се възстановява", коментира финансовият министър Риши Сунак.

"Активността се възобнови силно през месеца, в който се завърнаха подстригванията, пазаруването и фитнес заниманията", изтъква Яел Селфин, икономист от Кей Пи Ем Джи (KPMG).

Освен отварянето на част от икономиката, след като през декември бяха въведени строги карантинни мери, ваксинационната кампания и подобреното доверие на потребителите също са дали тласък на БВП през април.