Единствено Китай задминава Турция по икономически растеж през 2020 г., пише турският в. "Акшам" в публикация днес, посветена на огласените вчера статистически данни, според които за цялата минала година Турция е регистрирала растеж от 1,8 на сто, предаде БТА. За последното тримесечие на 2020 г. растежът на БВП, отчетен от Турция, е 5,9 на сто. Огласените данни нареждат Турция на второ място по растеж след Китай, чиято икономика е отбелязала ръст от 2,3 на сто, посочва изданието.

"Пораснахме с 1,8 процента в пандемия", пише в заглавие по темата и в. "Хюриет".

"Станахме една от малкото страни, които завършиха с растеж 2020 г., белязана от глобална здравна криза. Основната ни цел за 2021 г. е да осигурим стабилност на цените", коментира данните финансовият министър Лютфи Елван, цитиран от "Хюриет".

Опозиционните вестници в страната обаче не поддържат същия оптимистичен тон.

"Растейки, обедняхме", гласи заглавието на в. "Йеничаг". Позовавайки се на същата статистика, огласена вчера от Турския статистически институт, изданието посочва, че в резултат на обезценяването на турската лира народът е обеднял с 3920 долара на глава от населението в сравнение с 2013 г. Според статистическите данни през 2020 г. БВП на глава от населението е бил в размер на 8599 щатски долара спрямо 12 519 долара през 2013 г. Освен това, както отбелязва същият вестник, реализираният в последното тримесечие растеж от 5,9 на сто е на дъното на очакванията, които бяха за растеж между 5,9 и 7 процента.

Докато през 2013 г. стойността на един долар бе съизмерима с тази на 1,77 турски лири, през 2020 г. курсът долар/лира е 1 към 7,43, тоест се наблюдава увеличение от 320 процента, отбелязва още "Йеничаг".

"Растеж в бедността", пише в заглавие и в. "Милли газете". "Макар че турската икономика е отбелязала растеж от 1,8 на сто през 2020 г., която беше повлияна негативно от условията на пандемия, стопяването след 2014 г. на брутния национален доход продължава, както и досега", посочва вестникът. Докато през 2019 г. той е бил в размер на 760 млрд. долара, през 2020 г. е намалял на 717 млрд. долара, отбелязва изданието.

"Що за растеж е това!", възкликва "Джумхуриет". "Страна, където над 10 милиона граждани са безработни, инфлацията е от 15 процента, а за една година около 100 хиляди фирми са затворили, е пораснала с 1,8 процента според Турския статистически институт. Източникът на растежа е производство чрез задлъжняване", отбелязва изданието.

"За 80 години направихме външен дълг от 131 милиарда долара, за 18 години - от 304 млрд. долара", пише и в. "Сьозджу". Вестникът цитира депутата от основната Народнорепубликанска партия /НРП/ Илхан Кесиджи, според когото икономическото управление на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган "тласка страната към пропастта на задлъжняването". Кесиджи обръща внимание, че по време на управлението на ПСР Турция е задлъжняла два и половина пъти повече в сравнение с период от цели 80 години