След близо десет години на реформи Светият престол има "напълно функционираща" система за финансова регулация и разузнаване, която е все по-интегрирана в световната финансова система. Това посочва ватиканската Служба за финансова информация (Financial Information Authority) в годишния си доклад, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Регулаторът информира, че е предал 11 доклада за подозрителни трансакции на прокуратурата на папската държава за по-нататъшно разследване.

Същевременно продължава да се води процесът срещу бившия шеф на банката на Ватикана Анджело Калоя по обвинения в злоупотреба.

Службата отчита 473 случая на обмен на информация с чуждестранни разузнавателни служби, което е сигнал за засиленото международно сътрудничество в борбата с прането на пари, финансирането на тероризма, укриването на данъци и други финансови престъпления.

Данните показват, че е въведена и постигната "напълно функционираща система" макар променящите се ангажименти в международен план да изискват непрекъсната работа, посочи ръководителят на службата Рене Брюлхарт.