Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо се срещна днес с китайския си колега Ван Вънтао, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Франс прес и БТА.

"Добре дошли /.../ За мен е огромно удоволствие да започнем с Вас този диалог за съгласуване на икономическите и търговските въпроси", заяви китайският министър.

Телевизията показа Раймондо и Вън да разговарят в присъствието на придружаващите ги делегации.

Американското министерството на търговията отбеляза преди пътуването, че Раймондо "очаква с нетърпение конструктивни дискусии за търговските отношения между САЩ и Китай, за предизвикателствата пред американските предприятия и областите на потенциално сътрудничество".

Раймондо е поредният висш американски представител, посещаващ Китай от началото на годината. Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, както и американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери, бяха в Пекин миналия месец, а през юни на посещение там беше държавният секретар Антъни Блинкън и това бе американската визита на най-високо равнище от 2018 г. насам, припомня АФП.

Всички те изразиха оптимизъм за подобряване на комуникацията, но не обявиха никакъв напредък в областта на технологиите, сигурността, правата на човека и по други спорни въпроси, сринали двустранните отношенията до най-ниското им равнище от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на китайския лидер Си Цзинпин, от своя страна, иска да съживи интереса на чуждестранните инвеститори към Китай, опитвайки се да обърне тенденцията на задълбочаващ се икономически спад.

Пекин е готов да работи заедно със САЩ за "насърчаване на по-благоприятна политическа среда за по-крепко сътрудничество и за засилване на двустранната търговия и инвестиции", заяви пред Раймондо днес Вън Вънтао, без да съобщи подробности за възможни инициативи.

Американският министър на свой ред заяви, че двете страни работят по установяването на "нов информационен обмен" за "по-последователно взаимодействие". "Изключително важно е да имаме стабилни икономически отношения. Вярвам, че можем да постигнем напредък, ако сме директни, открити и прагматични", каза тя.

Джина Раймондо пристигна в Пекин. Ръкуване с усмивки

Снимка: AP/БТА

Раймондо ще остане в Китай до сряда. Освен Пекин се очаква тя да посети и Шанхай.

Министърката на търговията на САЩ Джина Раймондо пристигна в Пекин снощи. При слизането си от самолета на летището тя беше посрещната от Лин Фън, директор на отдел "Америка и Океания" в китайското министерство на търговията. Двамата се ръкуваха с усмивка, както съобщи Китайската централна телевизия.

Американското министерството на търговията отбеляза по-рано, че Раймондо "очаква с нетърпение конструктивни дискусии за търговските отношения между САЩ и Китай, за предизвикателствата пред американските предприятия и областите на потенциално сътрудничество".

Китайското министерство на търговията на свой ред заяви, че Пекин ще сподели с министърката безпокойствата си, "като същевременно очаква задълбочени дискусии за разрешаване на икономическите и търговските спорове".

Двустранните отношения остават напрегнати по редица въпроси - от търговията през ситуацията в Южнокитайско море до въпроса за Тайван. Сред основните разногласия са търговските ограничения, наложени от САЩ върху износа за Китай на някои американски продукти, главно от сферата на високите технологии.

Вашингтон смята, че тези ограничения са от решаващо значение за запазване на националната сигурност, но според Пекин главната им цел е да се забави икономическият растеж и развитие на Китай.

При посещението си в Пекин миналия месец министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои китайските власти във връзка с многобройните американски ограничения.

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери посети Китай през юли. През юни в Пекин бе на посещение американският държавен секретар Антъни Блинкън - американската визита на най-високо равнище от 2018 г. насам, припомня АФП.