Обемът на инвестиционните гаранции, предоставени от германското правителство на компании, инвестиращи в Китай, се е сринал тази година. Това подчертава усилията на властите в Берлин да прекъснат прекомерната си зависимост от Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствен документ по въпроса, до който агенцията е получила достъп.

Едва 51,9 милиона евро (56,26 милиона долара) под формата на гаранции за инвестиции в Китай са издадени от правителството на Германия от началото на годината. Това представлява по-малко от 1/10 от гаранциите, издадени през цялата 2022 г., възлизащи на 745,9 милиона евро, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

През ноември Берлин въведе тавани за размера на гаранциите, предлагани от правителството за защита на инвеститорите от политически рискове в различните страни. Мярката е предназначена да диверсифицира портфолиото от рискове, поети от правителството, и да насърчи компаниите да инвестират в по-широк кръг от страни.

Германската икономика процъфтява в продължение на повече от две десетилетия на фона на тесните си търговски връзки с Китай. Въпреки това, забавящият се растеж, ожесточената конкуренция от китайски производители, както и шока от въздействието на руската инвазия в Украйна върху енергийните доставки за Германия, промениха настроенията в Берлин.

Германските компании са свободни да инвестират без да получават държавни гаранции, което означава, че спадът в обема на издадените гаранции не отразява непременно реалните промени в действителните инвестиционни обеми.

Продажбите на "Фолксваген" спадат

Продажбите на марките на "Фолксваген" на важния за групата китайски пазар продължават да спадат, предаде ДПА преди седмица. Германският автомобилостроител е инвестирал значително в Китай и продажбите за китайски клиенти са били важна част от общите резултати на компанията.

"Фолксваген груп" е продал 260 400 превозни средства в Китай през юли, което е с 10,2 на сто по-малко, отколкото през юли 2022 година.

Главният изпълнителен директор на "Фолксваген груп" Оливер Блуме съкрати в края на миналия юли целта за продажбите на компанията през цялата година, позовавайки се на вялия нов бизнес.

Вместо предишната прогноза за продажба от 9,5 милиона превозни средства, Блуме каза, че сега очаква всички марки на "Фолксваген груп" да доставят общо от 9 милиона до 9,5 милиона превозни средства до края на годината.

През 2022 г. "Фолксваген груп" е доставил само 8,3 милиона, тъй като проблемите на глобалната верига за доставки и недостигът на части от доставчици са възпрепятствали производството.