Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати с голям обсег. Китайските власти целят да защитят "националната сигурност и интереси" на фона на ескалиращото напрежение със САЩ, свързано с достъпа до модерни технологии, съобщиха световните агенции и БТА.

Мерките за контрол върху износа ще влязат в сила от утре, 1 август, за да се предотврати използването на дроновете за "не-мирни цели", пише в изявление на китайското министерство на търговията, в което се посочва, че износът на определени компоненти все пак ще остане разрешен, но не се пояснява какви ограничения конкретно ще се прилагат.

"Рискът някои граждански безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока производителност да бъдат преобразувани за военна употреба, непрекъснато нараства", пише още в изявлението.

Ограниченията ще се прилагат за дронове, които могат да летят извън естественото разстояние на видимост на операторите или да останат във въздуха за повече от 30 минути, и имат приспособления, които могат да хвърлят предмети. Подобни дронове тежат повече от седем килограма, уточнява китайското министерство.

Според ведомството "след началото на кризата в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати доброволно преустановиха дейността си в области на конфликт". То обвини САЩ и западните медии в разпространение на "фалшива информация" относно износа на китайски дронове за Русия, информира АП.

В петък китайското правителство защити отношенията си с Русия като заяви, че те представляват "нормално икономическо и търговско сътрудничество". Това последва доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че Пекин вероятно е предоставил на Русия оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

"Скромното разширяване на обхвата на контрола на дроновете от Китай този път е важна мярка за демонстриране на нашата позиция като отговорна голяма държава, за прилагане на глобални инициативи за сигурност и поддържане на световния мир", каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Американски законодатели неотдавна съобщиха, че повече от 50 процента от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от китайската компания "Ди Джей Ай текнолъджи" (DJI Technology Co), която произвежда и най-популярните дронове, използвани от агенциите за обществена сигурност в САЩ.

По-рано през месеца Китай въведе контрол върху износа на някои метали (галий и германий), широко използвани в полупроводниковата индустрия.

Как китайски дронове се озовават в Украйна и Русия

Върху етикета за доставка китайските дронове са обявени като тежки селскостопански летателни апарати, каквито се използват в овощни градини и големи ферми. Но самоличността на купувача - руска компания, която закупи цял камион с тези летателни апарати в началото на май на цена от близо 14 000 долара (близо 12 500 евро) всеки - подсказваше за други възможни приложения, писа американският в. "Вашингтон пост", цитиран на 20 юли от БТА.

Според вестника потенциалното военно предназначение на дроновете, по ирония на съдбата, е било разкрито от руското правителство, което миналата година е конфискувало четири летателни апарата от същия модел в Източна Украйна, заявявайки, че Киев планира да ги използва за химическа война.

Стабилните квадрокоптери за използване при всякакви метеорологични условия са конструирани така, че да носят полезен товар от близо 70 килограма и са предназначени да се плъзгат над нивото на върховете на дърветата, образувайки след себе си опашка от мъгла с течни химикали.

Каквото и да е предназначението им, дроновете са били в последния етап от пътуването си през Централна Азия, когато са задържани от митнически служители близо до границата между Казахстан и Киргизстан. За американските служители, които разказват за събитията седмици по-късно, този епизод е необичаен: те твърдят, че най-често подобни стоки преминават безпрепятствено в Русия, отбелязва "Вашингтон пост".

Конфискуването на дроновете бе приветствано като необичайна победа в усилията за спиране на потока от забранена техника и електроника, които се вливат в Русия в подкрепа на нейните военни усилия в Украйна. Възпрепятствана да се снабдява с военни стоки от западните държави, Москва все по-често търси помощ от бившите съветски републики в Централна Азия, някои от които са исторически и финансово обвързани с Русия, но също така търгуват интензивно с Европа и Китай, коментира американският вестник.

Официални представители от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън твърдят, че са особено загрижени за ролята на Киргизстан - страната, от която е изпратена пратката с дронове. Тази планинска, без излаз на море страна с население от 6,7 милиона души някога е била южната граница на бившата съветска империя, а сега е дом на многобройни предприятия, превърнали се в канал за западни и азиатски стоки, които Русия не може да получи законно на друго място, казват тези американски представители в интервюта за вестника.