Американският финансов министър Джанет Йелън започна четиридневното си посещение в Китай с призив към властите в страната да се върнат на пътя на пазарните реформи и същевременно предупреди, че САЩ и техните партньори ще вземат мерки срещу т. нар. "нечестни търговски практики", ползвани от Китай, предават Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Йелън говори по време на среща с американските компании, правещи бизнес в Китай, и след сутрешна среща с Лю Хъ, приближен на президента Си Цзинпин, който доскоро определяше насоките за развитие на китайската икономика.

По-късно при срещата си с премиера Ли Цян Йелън каза, че САЩ искат здравословна, базирана върху правила, конкуренция с Китай, от която да се възползват и двете страни, а не залагат на подхода "победителят взема всичко". Тя изтъкна, че "при определени обстоятелства Вашингтон ще трябва да предприема целенасочени действия, за да защити националната си сигурност", но това не би трябвало да поставя под въпрос цялостното сътрудничество.

"Можем да изразяваме несъгласие в тези случаи. Но не трябва да позволим на тези несъгласия да предизвикват недоразумения, които ненужно да влошават двустранните ни икономически и финансови отношения", заяви американският финансов министър.

Посещението на Йелън е част от дипломатическата активизация на САЩ, чиято цел е да успокои напрежението между двете страни, след като американските военни свалиха преди време китайско разузнавателен балон, прелитащ над САЩ.

Държавният секретар Антъни Блинкън посети Китай през юни и по време на среща с президента Си обяви, че съперничеството между двете страни не бива да прераства в конфликт. Съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на климата Джон Кери ще посети Китай този месец.

Очаква се Си и Байдън да се срещнат по време на срещата на Г-20 в Делхи през септември или в рамките на форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) (Asia-Pacific Economic Cooperation - APEC) в Сан Франциско през ноември.

Йелън заяви пред американските компании в Китай, че е дошла в страната, за да задълбочи работата по постигането на "стабилни и конструктивни отношения" между двете страни, но даде ясно да се разбере, че Вашингтон ще продължава да защитава националните си интереси и човешките права. Тя посочи, че САЩ не търсят "пълно разделяне на двете икономики", но в същото време изрази опасения от разширяването на субсидиите за държавните предприятия и налагането на бариери пред чуждестранните компании в страната. Йелън изрази опасенията на САЩ и от наскоро обявените от Китай мерки за ограничаване на износа на галий и германий, които са важни за производството на полупроводници.

Финансовият министър на САЩ взе на мушка и плановата икономика на Китай и призова азиатската държава да се върне на пътя на пазарноориентираните практики, благодарение на които беше постигнала сериозен растеж на икономиката през предходните години.

"Връщането към пазарните реформи е в интерес на Китай", заяви Йелън. "Пазарният подход отвори вратата на бързия расте в Китай и помогна на милиони да се отърсят от бедността. Това е история на изключителен икономически успех".

Йелън изтъкна, че растящата средна класа в Китай е важен пазар за американските стоки и услуги и допълни, че предприеманите от Вашингтон мерки срещу Пекин са в името на защитата на националния интерес.

"Търсим диверсификация, а не разделяне", заяви тя. "Разделянето на двете най-големи икономика в света ще има само дестабилизиращ ефект, а и е практическа невъзможно", заключи Йелън.

Джанет Йелън, Никълъс Бърнс, посланик на САЩ в Китай (вдясно), и Майкъл Харт, председател на Американската търговска камара в Китай

Снимка: AP/БТА

Експортните ограничения на редки метали

Китай увери вчера, че ограниченията върху износа на два редки метала, които са необходими за производството на полупроводници, не засягат конкретно "никоя страна" въпреки силното напрежение със САЩ в технологичната област.

В понеделник Пекин обяви ограничения от идния месец върху износа на галий и германий, два метала, считани за суровини от първостепенно значение от ЕС. Мярката беше обявена тъкмо преди пристигането на Йелън в Пекин и се възприема в голяма степен като отговор на взетите от администрацията на Джо Байдън решения срещу китайския технологичен сектор.

"Китайското правителство няма предвид конкретно никоя страна с тези мерки за контрол върху износа", увери говорителката на китайския министър на търговията Шу Цзюетин. Тя уточни, че САЩ и ЕС са били информирани предварително за тези мерки.

"Контролът върху износа не е забрана за износ", заяви тя пред медиите, уверявайки, че "лицензите ще бъдат издавани, ако "износът съответства на действащите разпоредби".