Китай предприе мерки за ограничаване на износа на два метала, които са от решаващо значение за производството на някои видове полупроводници и електрически превозни средства, което е предупреждение, че Пекин няма пасивно да гледа как бива изтласкан от световното предлагане на чипове, пише в. "Глобъл таймс", предаде Ройтерс.

В редакционна статия, публикувана късно вчера, китайският държавен таблоид заяви, че налагането на контрол върху износа на някои продукти с галий и германий е "практичен начин" да се каже на САЩ и техните съюзници, че усилията им да ограничат Китай да се снабдява с по-напреднали технологии е "погрешна преценка".

Става дума за метали, които са от решаващо значение за производството на чипове, електромобили и военни технологии.

Китай е доминиращият производител на галий и германий.

В публикацията, за която съобщава и БТА, също така се твърди, че Китай от години използва собствените си източници на редкоземни материали за сметка на околната среда, за да осигурява доставки на световната полупроводникова индустрия.

"При тези обстоятелства защо Китай да не може да направи необходимите корекции и да бъде по-предпазлив при потреблението на своите ограничени ресурси на редкоземни ресурси, за да подкрепи тези, които са застанали на страната на ръководения от САЩ натиск за "отделяне" от Китай?", се казва в коментара.

"Няма причина Китай да продължава да изчерпва собствените си минерални ресурси, само за да бъде блокиран в стремежа си към технологично развитие..."

Контролът не означава, че Китай ще забрани износа на метали, но властите ще имат право да отхвърлят износа, ако продуктите са свързани с военна употреба или се използват в сценарии, които могат да подкопаят националната сигурност и интересите на Китай, добавя вестникът.

Внезапното обявяване от страна на Китай на контрол от 1 август върху износа на метали засили търговската война със САЩ и може да доведе до още по-големи смущения в световните вериги за доставки.

Анализаторите смятат, че това е ход, с който китайското министерство на търговията заяви, че е за защита на националната сигурност в отговор на ескалиращите усилия на Вашингтон да ограничи технологичния напредък на Китай. Това стана в навечерието на Деня на независимостта на САЩ и точно преди посещението на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън в Пекин.

На свой ред САЩ планират да ограничат достъпа на Китай до облачни услуги, като тези на "Амазон" и "Майкрософт".

САЩ и Нидерландия обявиха също така, че смятат допълнително да ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас в опит да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.