Китай изрази "силно безпокойство" от решението на САЩ да забранят някои инвестиции в китайския технологичен отрасъл и обяви, че си запазва правото на ответни мерки, заяви китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс и БТА.

Указът засяга нормалното функциониране и вземане на решения в предприятията и подкопава световния търговско-икономически ред, посочи ведомството.

Министерството изрази надежда САЩ да уважават правилата на пазарната икономика и конкурентното начало и да се въздържат от "изкуствено затрудняване на международния търговско-икономически обмен и сътрудничество и от създаването на пречки пред възстановяването на световната икономика".

Правителствен представител на САЩ вече увери, че предписанията на указа представляват "стъпка в сферата на националната сигурност, а не в икономиката".

Американският президент Джо Байдън подписа указа с мотива, че страни като Китай развиват технологии, които "играят ключова роля от гледна точка на разузнавателната дейност, следенето и използването на средства в киберпространството". "Стремителното разработване от подобни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект повишава способностите им да извършват действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ", се отбелязва в указа.

Указът на Байдън дава на министъра на финансите правомощия да регулира определени инвестиции в структури в Китай, участващи в дейност, засягаща националната сигурност, в три конкретни сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект. Администрацията на САЩ очакват от бизнеса да съобщава за подобни капиталовложения, някои от които могат да бъдат забранени.

Ограниченияра, въведени от Вашингтон, са пореден епизод от противопоставянето между Китай и САЩ в технологичната сфера. Преди месец Китай обяви, че ще ограничи износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия - конкретно галий и германий.

Решението на Пекин дойде след обявеното пък намерение на САЩ да свие достъпа на китайски компании до облачни изчисления, включително до подобни услуги на американските компании "Амазон" (Amazon.com) и "Майкрософт" (Microsoft). 

САЩ и Нидерландия смятат допълнително да ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас в опит да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.

Влиятелен китайски съветник по търговските въпроси тогава каза, че ограниченията върху износа на някои критични суровини - имаше предвид галий и германий, са само началото на налагането на подобни мерки. 

Европейската комисия съобщи по-късно, че ще анализира забраната на САЩ за нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Същевременно ще поддържа близък контакт с администрацията във Вашингтон.

"Взимаме под внимание изпълнителната заповед за изходящи инвестиции, издадена от САЩ на 9 август, и ще я анализираме внимателно", е заявил в електронно писмо говорител на ЕК, като е изразил очакване сътрудничеството с американската администрация по тази тема да продължи.