Европейският съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за бюджета си за 2020 г., предаде ДПА, цитирайки дипломати и евродепутати. Предстои гласуването на финансовата рамка в комисиите и пленарната зала на парламента.

Представители на правителствата на 28-те страни членки и депутатите се споразумяха снощи за 153,6 милиарда евро разходи за догодина. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, с безработицата сред младежите и за дигитализацията.

Повече от 500 милиона евро ще бъдат заделени за борба с климатичните промени.

Около 84 млрд. евро ще бъдат заделени за повишаване конкурентоспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки, предаде БНР.

Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро.

За сателитната система "Галилео" са предвидени" 1.2 млрд. евро, като намерението е тя да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1.2 млрд. ползватели до края на следващата година.

Увеличени са и средствата по програмата "Еразъм" с 3.6 на сто.

Средствата за подкрепа на Турция като страна кандидат за членство в ЕС са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатът Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм".

Страните членки на ЕС и Европейският парламент имаха краен срок до полунощ на 18 ноември (01:00 часа българско време на 19-и) да постигнат компромис по бюджета за 2020 година. Ако такъв не беше постигнат, ЕК трябваше да представи ново предложение.

Преговорите между различните европейски институции протекоха трудно, като страни-членки настояваха за намаляване на общите разходи.

Нужният компромис беше постигнат малко преди крайния срок. Анализаторите обаче предвиждат трудностите да са по-сериозни в течащите и в момента обсъждания за дългосрочния бюджет от 2021 до 2027.

Какво се промени в последния момент

Страните членки се споразумяха помежду си за бюджет от 153,1 милиарда евро (168,7 милиарда долара) за идната година, но евродепутатите оказваха натиск за по-амбициозни разходи - 157 милиарда евро.

След продължителни преговори в петък, 15 ноември, Европарламентът и Съветът прекъснаха преговорите до вчера.

Държавите членки са заделили голям дял от бюджета за непредвидени обстоятелства, отчасти за да се защитят от икономическата цена, която трябва да платят, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. Друг подобен случай е Турция, която се нуждае от допълнително финансиране от ЕС, за да се справи с бежанците.

В същото време парламентът иска да бъдат похарчени повече средства за климатичните промени и създаването на работни места, както и за научни изследвания и програми за насърчаване на възможностите за младежите.