Само пенсиите до 300 лева могат да бъдат преизчислени, ако правителството вземе решение да индексира част от тях. Това показват изчисления на "Труд" на база данните на Националния осигурителен институт към средата на тази година.

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за преизчисляване на пенсиите могат да се заделят около 1,2 млрд. лева годишно. Това са парите, които сега се заделят за добавката от 50 лева за всеки пенсионер. На месец сумата е около 106 милиона лева. С тези средства могат да се преизчислят пенсиите на почти 1,1 милиона пенсионери, съобщи министър Сачева.

Тя вече обяви, че ще се индексират най-ниските пенсии. По данни на НОИ около 1,18 милиона българи получават основна пенсия до 300 лева, тоест парите ще стигнат само за тях. Това са близо 56% от близо 2,12 млн. пенсионери у нас.

Според министър Сачева преизчисляването на най-ниските пенсии ще доведе до баланс между парите на възрастните хора, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това.

Разговорите предстоят, имаме готовност да се продължи с допълнителните 50 лв. за всеки, има възможност и за преизчисляване на пенсиите. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите, посочи Сачева.

От ВМРО вече обявиха, че са съгласни да се върви към индексация на пенсиите. Предстои да бъде свикан Коалиционен съвет, на който всяка от партиите да постави предложенията си.

Преди ден Министерски съвет одобри 50 лева добавка да получат всички пенсионери и за октомври. Те вече получиха такава за август и септември.

По мярката 60/40 бюджетът на фонда е увеличен с 1 млрд. лева и той ще запази почти 350 000 работни места. Няма пари, които да се пилеят в този момент, използват се всички налични ресурси и механизми, за да имаме по-голям буфер, съобщи още министър Деница Сачева.

Тя беше категорична, че правителството ще предложи увеличение на минималната работна заплата от догодина.