ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства.

Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага увеличаване на доходния критерий за детските добавки да бъде увеличен със 100 лева. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката. Под предложението са се подписали както председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, така и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според първоначалната идея на управляващите, през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки независимо от доходите си. В новото предложение, че казва, че това е срещнало неодобрението. Мотивите на критиките са били, че не се извършва фокусирано подпомагане на най-нуждаещите се семейства.

Новите текстове предвиждат увеличение на надбавките за едно дете от 40 на 50 лева, за две - от 90 на 110 лева, за три деца - от 135 на 165 лева, за семейства с четири деца - от 145 лева на 185 лева. Помощта ще се увеличава както и досега с по 20 лева за всяко следващото след четвъртото дете.

За допълнителното увеличение в системата на МВР са заложени 77,5 млн. лева. Законопроектът предвижда лекарите на първа линия да получават месечно към заплатата си 600 лева, специалистите по здравни грижи - 350 лева и санитарите 120 лева.

За тези разходи са необходими общо 314,5 млн.лева. За да бъде допълнена сумата над спестените 204,860 млн. се предлагат и други корекции в бюджета.