В Министерството на финансите се проведе първият Обществен съвет, свикан от министъра на финансите Асен Василев. Основната тема на срещата бяха разходите на държавата - заплати в публичния сектор и пенсии.

В дискусията участваха представители на институционални и неправителствени организации на секторите с най-висок дял от разходите в бюджета - администрация, образование, здравеопазване, опазване на обществения ред, пенсионно осигуряване, както и икономисти и представители на национално представените работодателските организации.

"На срещата беше направен кратък преглед на бюджета и сравнение със средноевропейските показатели. Установи се, че има разходни пера, където трябва да се види какъв вид услуги се предоставят срещу съответното финансиране. Видяха се и тенденции за провеждане на политики в здравеопазването и в пенсионната система. Има желание да се говори за бъдещи политики, но това е разговор, който трябва да се прави от правителство с максимална парламентарна подкрепа. Искахме да видим какви например са капиталовите разходи и обществото да реши какво да заложи в бюджета за догодина", каза министърът, цитиран от БТА.

"Искаме да видим колко километра магистрали са построени и колко са платени, както и да се види съотношението на болничната към доболничната помощ - при нас тя е пет към едно, а в Европейския съюз е 1,5 към едно", добави министърът.

В приходната част на бюджета акцизите растат два пъти по-бавно от останалите приходи, отбеляза той. Държавата продава годишно активи за 150 млн. лева, основно земя, на странно изглеждащи цени, допълни още Асен Василев.

 

Той обясни още, че кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в бъдещия парламент. По думите му е възможно да се направи актуализация на бюджета без да се увеличава дефицитът.

"Сега има преизпълнение на приходите, които вероятно ще са в рамките на милиард - милиард и половина лева. През последните години приходите в бюджета растат със 7 процента, а разходите с десет процента. Мисля че има консенсус в политическите сили, да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Това би изравнило разликата между приходите разходите в бюджета", каза министърът.

В отговор на журналистически въпроси министърът обясни, че НАП трябва да провери дали има несъответствие в между приходите и разходите на бившия финансов министър Владислав Горанов. Ако се открие несъответствие, подобна проверка може да се направи и на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков.

За проверката на действията на настоящия директор на НАП Румен Спецов относно продажбата на негова фирмата, трябва да се пита прокуратурата, допълни Василев.