Ако изборите не бяха след 2 месеца, а след една година - нямаше да има актуализация на пенсиите и добавка към тях, заяви пред Нова тв бившият социален министър Иван Нейков.

Според него по темата има две гледни точки. Първата била на този, който разчита само на пенсията. А другата - чрез актуализацията се е залага капан за следващите правителства.

"Начинът, по който се дават тези 120 лева като социално подпомагане е лош. Това не е пенсия, а социално подпомагане. Само че при социалното подпомагане целта е максимална справедливост - помага се на този, който има нужда", казва Иван Нейков. Според него по този начин се деформира социалното осигуряване и се разкъсва връзката между приноса на човека и размера на пенсията, а в пенсията се слагат неща, които нямат нищо общо със социалното осигуряване.

По думите му увеличението на пенсиите ще увеличи зависимостта на НОИ (бюджета на Държавното обществено осигуряване) от Републиканския бюджет. Иван Нейков обясни, че в момента 50% от пенсиите се изплащат от данъците.

По думите му има два изхода от тази ситуация - вдигане на данъците или напълно нова политика по доходите. При втория вариант без увеличаване на данъци и осигуровки се променя философията на доходите на хората.

"Новите източници са или нови данъци или промяна на пенсионната възраст", каза в заключение бившият социален министър.