Вчера имахме извънредно заседание на бюджетна комисия и успяхме да разрешим казуса, така че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да могат да имат едни по-сигурни дни след Нова година. Това обясни пред БНТ Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ".

Ще предложим от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лв., като от 25 декември да влезе в сила актуализация на пенсиите и минималната да бъде 370 лв. и да се актуализират, така че да не останат пенсионерите без допълнителен приход и за следващата година, обясни Каримански.

В министерството на труда и социалната политика има ресурс и за първите три месеца на 2022 г. за допълнителни още 50 лв добавка към пенсиите, каза още Каримански.

На въпрос какво ще се случи, ако не се приемат тези предложения, Каримански обясни:

Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, силно се надявам обаче, това което са гласували парламентарните групи на бюджетната комисия да бъде функция и в пленарна зала.

Нарастването на жилищните кредити и особено несъществуването на мораториум по кредитите създава една опасност за ипотечното кредитиране, да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а индексът на инфлацията ще бъде много сериозен, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки, допълни Каримански.

Според него, риск за банковия сектор не може да се каже, че има.