По какъв начин да бъдат повишени пенсиите - с актуализация, с добавки или и с двете. Този въпрос не успяха да решат депутатите през двата дни, в които продължиха дебатите и гласуването по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

В началото на днешните дебати по темата председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи и обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лева, като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35.

По искане на "Демократична България" заседанието бе временно прекъснато, за да се даде време на депутатите да се запознаят с предложението.

Припомняме, че преди ден министърът на финансите Асен Василев коментира, че парламентът е приел две взаимоизключващи се предложения - едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии. Той посочи, че в спешен порядък колегите му от Министерството на финансите ще работят, за да предоставят днес разчетите за двата варианта и след това те да бъдат обсъдени в парламента.

След днешната почивка Любомир Каримански призова да се проведе извънредно заседание на бюджетната комисия, която да се запознае с разчетите на Министерството на финансите.

Такова предложение отправи и Йордан Цонев от ДПС. 

В крайна сметка с подкрепата на 129 депутата от ИТН, ДБ, ДПС и ИБГНИ, заседанието на парламента беше прекратено. Против гласуваха 53 депутата от ГЕРБ-СДС, 32-а от БСП и един от ДБ. "Въздържали се" бяха трима депутата от ГЕРБ-СДС, един от БСП и двама от ДБ.

По време на извънредното заседание на бюджетната комисия бе одобрено предложението на Любомир Карамански за вдигането на минималната пенсия на 370 лева и на максималната пенсия на 1500 лева от 25 декември, а от 25 декември коефициентът за изчисляване на пенсиите се вдига на 1.35.

Комисията прие още от първи октомври  в сила да влезе антикризисната мярка от 120 лева за последните три месеца на 2021 година за всички пенсионери. От първи октомври обезщетението за гледане на дете става 650 лева месечно за първите две години от майчинството, реши още комисията, предаде БТА.

Приходите в консолидирания бюджет на ДОО ще бъдат 15 566 455 500 лева, съобщи Любомир Каримански, председател на комисията.

Очаква се утре бюджетът на ДОО да бъде гледан на второ четене в зала.