Народното събрание продължи работата си по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/. 

В началото на заседанието председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лева, като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35.

По искане на "Демократична България" заседанието бе временно прекъснато, за да се даде време на депутатите да се запознаят с предложението.

Припомняме, че преди ден министърът на финансите Асен Василев коментира, че парламентът е приел две взаимоизключващи се предложения - едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии. Той посочи, че в спешен порядък колегите му от Министерството на финансите ще работят, за да предоставят днес разчетите за двата варианта и след това те да бъдат обсъдени в парламента. 

Тъй като работата на експертите на ведомството, ръководено от Асен Василев все още не е приключила депутатите гласуваха дебатите и гласуването на актуализацията на бюджета на ДОО да започне след изслушването в зала на министъра на транспорта Георги Тодоров.

"Ако остане предложението, което е на бюджетната комисия, там става въпрос за допълнителни 50 млн. лв., които ги има вече като приход в държавния бюджет. Проблем ще бъде, ако останат и двете предложения, защото това означава допълнително 847 млн. лв., които определено няма откъде да се вземат", коментира Василев.

Както Dir.bg писа след продължили 10 часа разгорещени дебати вчера депутатите приеха на второ четене отпуснатите до 30 септември 2021 г. включително пенсии да се преизчислят от 1 октомври 2021 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. 

Предложението за преизчисление на пенсиите с 1,35 на сто за всяка година реален осигурителен стаж беше направено от "Има такъв народ", припомня БТА.

Не беше прието предложението на Йордан Цонев от ДПС преизчислението на пенсиите да стане от 1 януари 2022 г.

Преди това депутатите приеха минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври, а максималната - 1500 лева, както и пенсионерите да получат по 120 лева добавка към пенсиите за октомври, ноември и декември.

Очаква се по-късно през деня депутатите да разгледат на второ четене и промените в Закона за Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.