Трети ден народните избраници не могат да постигнат съгласие по какъв начин да бъдат повишени пенсиите - с актуализация, с добавки или и с двете. След повече от час дебатите около актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ стават все по-разгорещени и междупартийните обвинения валят. 

Министърът на финансите Асен Василев защити предложението актуализацията на пенсиите да се случи от 25 декември 2021 г. От парламентарната трибуна министър Василев обясни, че е трябвало да се намери компромисен вариант, след като Народното събрание е приело две "несъвместими" предложения - за актуализация на пенсиите с коефициент от 1,35 и за 120 лв. добавка към пенсиите на всички пенсионери за последните три месеца на годината, предаде БТА.

Министър Василев припомни, че от трибуната на парламента е било обяснено, че антикризисната мярка за 120 лв. надбавка ще струва само 200 млн.лв., защото тя била разчетена вместо актуализацията на пенсиите.

Той обясни, че след като парламентът е приел две взаимоизключващи се хипотези, е трябвало да се намери начин, как това да работи. Начинът, който от МФ са предложили на бюджетна комисия, е преизчислението на пенсиите да влезе в сила от 25 декември. Министърът коментира, че от 25 декември преизчислението ще е трайно и постоянно, освен ако друг парламент не го отмени.

Василев поясни, че това решение води до допълнителен трансфер от държавния бюджет към бюджета на ДОО в размер на 115 млн. лв. и уточни, че през месеците юли и август са събрани 300 млн.лв. допълнителен приход. По думите му този ресурс може да бъде вкаран в актуализацията, така че тези 115 млн.лв. по никакъв начин нямало да нарушат възможността да се подпомогне бизнесът и здравеопазването.

Според Корнелия Нинова от "БСП за България" решенията за актуализация на пенсиите и добавка от 120 лв. са взаимодопълващи се и са възможни, ако продължи политиката на увеличена събираемост на приходите. Важно е воля да има, добави тя.

Георги Свиленски от "БСП за България" призова депутатите да си спомнят какво са приели преди 48 часа. Той коментира, че предложението на бюджетната комисия, което е било докладвано днес, въобще не отговаря на това, което са приели преди 48 часа. Свиленски настоя председателят да прекъсне заседанието и да се нанесат верните цифри в рамката на бюджета.

Председателят на Народното събрание Ива Митева отговори, че няма основание за исканата от Свиленски процедура, предаде БТА.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че не са завършили гласуването на законопроекта и настоя да преминат към дебата по последния параграф.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира, че е хубаво БСП да започнат да работят.

"Вие и двете комунистически партии ДПС и ГЕРБ приехте нещо, което би могло да доведе до вдигане на данъци и теглене на заеми. Така или иначе тази държава е фалирала само по комунистическо управление", добави той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС поиска да се гласува основният доклад, а след това, ако не се приеме, да се премине към допълнителния. Тя коментира, че българските пенсионери всъщност няма да вземат актуализирани пенсии тази година. Това ще сътвори мнозинството след малко, което ще гласува против предложението на ГЕРБ за актуализация от 1 октомври, добави тя.

Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!" й отговори, че ГЕРБ няма такова предложение.

"Наистина ГЕРБ има биполярно разстройство. Групата на ГЕРБ предложи параграфа с актуализацията и преизчислението на пенсиите да отпадне, посочи Манолова и поясни, че от ГЕРБ-СДС са предлагали единствено и само добавка от 100 лева към пенсиите. Тя посочи, че ИБГНИ са единствените, които са предлагали и добавка, и преизчисление. Вие сте против тази актуализация и го кажете. Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие", обърна се Манолова към ГЕРБ-СДС.

Филип Станев от "Има такъв народ" също се обърна към ГЕРБ-СДС.

"Ако не желаете актуализация на бюджета - кажете го", призова той.

"Нека работим. Трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал", коментира той.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че предложението на Комисията по бюджет и финанси лишава пенсионерите от една значителна сума и пренаписва вече приети от мнозинството депутати предложения. 

"Комисията не знам защо реши, че трябва да пренаписва приетото от мнозинството, част от което беше и БСП. Комисията в случая, може да правим процедурни хватки колкото искаме и да си играем с тези срокове, но казвам, че волята на мнозинството ясно и точно беше заявена. Сроковете, които бяха приети за тези актуализация, за 120 лв., за минималната и максималната, са много ясни и точни при приемането - 1 октомври. Сега с процедурни хватки искаме да лишим пенсионерите с минимална пенсия от едни 490 лв. , т.е. да им дадем 70 лв. по-малко. Това 25 декември какво означава, че за 5 дена ще преизчисляваме пенсиите. Защо от 25 декември, защо не от 1 януари, защо не от 1 декември?", попита още Георги Гьоков, цитиран от Агенция "Фокус".

Припомняме, че преди ден председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи и обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лв., като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35. По-късно през деня по време на извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси беше решено предложението му да бъде подкрепено от комисията.

По време на днешното заседание народният представител Хасан Адемов заяви, че ДПС стои зад антикризисните мерки.

"Ние от ДПС от първия ден на тази актуализация стоим с лицето си единствено и само зад антикризисните мерки. Защо казвам това? По отношение на предложението за актуализацията на пенсиите с новия коефициент 1.35 ние и ГЕРБ - СДС гласувахме "против". Гласували сме единствено и само за антикризисните мерки. Всичко останало е плод на дейността на целия български парламент", каза още Адемов.

ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора, коментира в пост, публикуван в профила на лидера на ИТН Слави Трифонов Любомир Каримански.

"Вчера и днес се води дебат, политически и предизборен, със заложник бъдещето на нашите деца и внуци. Ние всички считаме, че пенсионерите в България заслужават достойни старини. Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора", заявява Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ .

"Финансовият експерт и депутат от "Има такъв народ" Любимир Каримански, който е председател на Комисията по бюджет и финанси, пожела да обясни в моя фейсбук профил скандалите в парламента около актуализацията на бюджета и пенсиите. Давам му думата", написа Трифонов.

По-нататък в поста Каримански посочва, че "Има такъв народ" предлага по-дългосрочно решение, което гарантира минимална пенсия от 370 лева, която е над прага на бедност за 2021 г., повишение на максималната пенсия до 1500 лева и преизчисление на всички пенсии. Предложението на "Има такъв народ" е в рамките на възможностите на бюджета, тоест то е реално, честно и изпълнимо веднага, отбелязва той.

Очаквайте подробности!