Контролът на противоепидемичните мерки ще бъде безкомпромисен, като в това първи ще се убедят собствениците на големите търговски вериги. За да бъдат предупредени лично, собствениците им ще бъдат привикани за среща лично с министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Новината съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев по време на традиционния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб днес. Освен медицинските експерти, участие в него взеха Лъчезар Борисов и социалният министър Деница Сачева.

"Правим го, за да уговорим точно изпълнението на мерките, тъй като при предишната заповед бяхме свидетели на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива решения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа", подчерта Ангел Кунчев.

Повод за реакцията станаха снимки в социалните мрежи, които преди 10-ина дни показаха масови струвания в търговски вериги за продажба на играчки.

На въпрос какви мерки трябва да се спазват, за да не се стига до затваряне, той отговори:

"Маски, отстояние, дезинфекция и недопускане на струпване".

Ангел Кунчев уточни, че за стълпотворение е нужно да се следи не само вътре в магазините, където трябва да има ограничение за посетителите едновременно, а и на опашките извън тях.

На срещата ще бъде обсъдена и възможност за удължаване на работното време като средство за избягване на струпванията в пиковете часове.

В този контекст министърът на икономиката заяви, че сектор търговия с изключение на моловете продължава да работи.

"Ценна е икономиката, но трябва да се спазват противоепидемичните мерки", категоричен е Лъчезар Борисов.

Той напомни, че съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) стартира най-бързата процедура, която е правена с европейски средства.

"Използва се силата на приходната агенция, която реално се превръща и в разплащателна. Така ще имаме една много бърза и прозрачна процедура, за да отговорим на очакванията на бизнеса", каза Борисов.

Той подчерта, че при някои от мерките, които са прилагани от страна на икономическото министерство, подкрепени с европейски средства - има сериозни условия и стъпки, които трябва да бъдат изпълнени. По думите му типовете мерки са различни, когато се финансират с държавен бюджет. С европейски средства е по-трудно, категоричен е Лъчезар Борисов.

По думите му освен с НАП за икономическа подкрепа се работи и с Българската банка за развитие:

"Продължават двата нови дизайна на ББР по двете процедури - за физически лица и компании. Там вече могат да кандидатстват и големи компании за кредити до 2 млн. лева", обясни Борисов. Той добави, че към момента средствата, които са достигнали по тази линия до бизнеса са над 150 млн. лева, а хората са получили заеми на обща стойност 100 млн. лева. Това ще продължи и за напред, каза Борисов.