Турция повиши много рязко цените на електроенергията и на природния газ за домакинствата, като се позовава на скока на световните цени на енергията, съобщи БНР.

Повишаването на цените на електроенергията е между 52% и 130% за домакинствата, оценява турският вестник Haberturk, след като страната премина към постепенна система за тарифиране на тока.

Съгласно новата система от 1 януари 2022 г. домакинствата ще плащат 1,37 турски лири (около 0,09 щатски долара) на киловатчас за електроенергия до 150 киловатчаса на месец и 2,06 лири (0,14 долара) на киловатчас за потребление, надвишаващо тази граница, обяви турският енергиен регулатор.

Турската държавна газова компания Botas пък повиши от началото на 2022 г. цените на природния газ с 25% за домакинствата, с 15% за електроцентралите и с 50% за предприятията, според изявление на уебсайта на компанията.

Тези ходове могат допълнително да стимулират турската инфлация, която се очаква да се ускори до 27,4% през декември. Турският статистически институт ще обяви действителните данни за инфлацията в понеделник.