Турция задейства в понеделник пакет от мерки, които имат за цел борба с драстичния спад на стойността на турската лира, съобщава ДПА. Лирата бързо се покачи с около 25 процента спрямо долара и еврото, след като преди това се бе сринала до исторически ниски равнища.

След заседание на турското правителство, снощи президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че в бъдеще депозитите на хората ще бъдат защитени от загуби, причинени от колебанията на обменния курс. Ако загубите се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките по съответните депозити, те ще бъдат компенсирани.

"Отсега нататък никой от нашите граждани няма да трябва да обменя депозитите си от лири в чуждестранна валута поради страх, че колебанията в обменните курсове ще унищожат печалбата от лихвените плащания", каза Ердоган. Той не разясни обаче как правителството ще финансира потенциално скъпата и инфлационна процедура, отбелязва Ройтерс.

Ердоган обяви и допълнителни мерки. Турското правителство иска също да помогне на компаниите да се защитят от рисковете на обменния курс.

Ердоган каза, че Турция няма намерение, нито нужда, да прави и най-малка стъпка на отстъпление от свободната пазарна икономика и сегашния валутен режим.

В понеделник, преди изявленията на Ердоган, турската лира достигна курс от 18,4 лири за долар.

Около един милиард долара са били продадени на пазара след съобщението на Ердоган, обяви ръководителят на Турската асоциация на банките, цитиран от Ройтерс. Според изчисленията на трима банкери, около 1-1,5 милиарда долара спестявания са били обърнати в лири през нощта.

Основният проблем на лирата е бързо спадащото доверие в централната банка, посочва ДПА.

Централната банка на Турция следва строг режим за намаляване на лихвените проценти от края на лятото въпреки високата инфлация от около 21 процента. Слабостта на лирата подхранва инфлацията. Междувременно Ердоган постоянно оказва натиск върху централната банка да намалява допълнително лихвените проценти и отстранява членовете на банката, които са против неговите възгледи.

Турската лира се обезцени до рекордно ниски равнища тази година поради опасенията от инфлационна спирала, предизвикана от политиката на Ердоган за намаляване на лихвите. Лирата загуби около 40 процента от стойността си само през последния месец. При най-ниското си равнище през годината лирата се бе обезценила с около 60 на сто, посочва Ройтерс.

Бързият скок към възстановяване бе предизвикан от обещанието за гаранция за депозитите, което според Ердоган ще разубеди турците да обръщат спестяванията си в чужди валути.

Ние представяме нова алтернатива на гражданите, които искат да облекчат тревогите си от повишаването на обменните курсове, когато оценяват спестяванията си, каза президентът след заседанието на правителството. Той отново защити своята политика на ниски лихвени проценти.

Правителството нарече възстановяването на лирата голяма победа, но икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и посочиха, че сегашната инфлация от 21 процента ще скочи следващата година на 30 на сто. Под натиска на Ердоган централната банка намали лихвите с 500 базисни пункта от септември насам.

Някои икономисти казаха, че новите мерки са на практика завоалирано вдигане на лихвите, което в крайна сметка може да не спре натиска върху продажбите, а да създаде натиск върху централната банка.

Може да има опасни последици, каза Рефет Гюркайнак, ръководител на икономическия факултет на университета Билкент в Анкара, обобщава по темата БТА.