Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че Турция трябва да се фокусира върху производството на собствен природен газ, за да не бъде засегната от колебанията в световните цени на енергията, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитира БТА.

Той допълни, че инвестициите в енергия в света са се забавили по време на пандемията и с бързото възстановяване на икономиката се е появил недостиг на енергоносители. Дьонмез каза, че Турция разполага със запаси от 540 млрд. кубически метра в газовото находище Сакария в Черно море, които са с високо качество.

"Ние искаме да свържем това (находище) с (газопреносната) си система през първото тримесечие на 2023 г. През първата година ще има производство от около 3-4 млрд. кубически метра. Ще достигнем до максимално равнище от 15-20 млрд. куб.м през 2026 г. Това ще покрие нуждите от природен газ на всички домакинства в Турция за около 25 години. С влизането на местния газ, скъпият газ ще излезе от системата", обясни министърът.

Като отбеляза, че природният газ съдържа ниски или високи равнища на сяра, Дьонмез каза:

"Природният газ в Черно море е това, което се нарича "сладък" газ. Процесът на сепарация (на сярата) вероятно няма да струва много".

Общите разходи за енергия на Турция се очакват тази година да достигнат до 55 млрд. долара при средна стойност за последните десет години от 45 млрд. долара.

"Не мисля, че (разходите) ще спаднат през следващата година", каза Дьонмез и посочи силното поскъпване на цените на природния газ, особено в Европа.