Две от водещите американски банки - "Джей Пи Морган" (JPMorgan) и Сити (Citi) повишиха своите прогнози за развитието на китайската икономика през настоящата година, след като вчера азиатската страна отчете ръст от 4,5 на сто на брутния си вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на 2023 г., пише Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

"Джей Пи Морган" повиши перспективата за растеж на втората икономика в света до 6,4 на сто спрямо предишна прогноза от 6 на сто.

"Добрите данни за първото тримесечие показват силно възстановяване след повторното отваряне (на икономиката след продължителните локдауни заради COVID-19 - бел. ред)", каза главният икономист на "Джей Пи Морган" за Китай Хайбин Жу.

"Редица фактори доведоха до бързото възстановяване на активността през първото тримесечие, включително значително възстановяване на потреблението и услугите, свързани с пътуванията", посочва още Джу в бележка до клиентите на банката.

По думите му възстановяването на Китай "вероятно ще продължи в близко бъдеще", преди темпът на растеж да започне да отслабва през втората половина на годината.

От "Сити" също повишиха прогнозата си до 6,1 на сто от предишната си прогноза от 5,7 на сто, като посочиха, че китайската икономика е на пътя към възстановяването си след COVID-19, водена от потреблението и услугите.

"Като се има предвид, че значителното възстановяване може би е започнало едва след китайската Нова година, основният импулс може да бъде по-силен, отколкото предполагат вчерашните данни", посочиха икономистите на "Сити", водени от Сянжун Юй. Те остават умерено предпазливи за по-дългосрочното развитие на ситуацията, като тя ще се диктува и от политиките свързани с различни държавни стимули.

От "Сити" посочиха още, че предстоящата среща на Политбюро на Китайската комунистическа партия може да бъде шанс за политиците да повишат допълнително доверието в частния сектор. Препоръката на банката към инвеститорите е да следят за предстоящите структурни реформи в Китай.