Китай обмисля да забрани износа на технологии, използвани за производството на високоефективни магнити, произвеждани от редкоземни метали, които са от решаващо значение за захранването на широка гама продукти - от електрически превозни средства до мобилни телефони. Това показа предложение за преразглеждане на мерките за контрол на китайския износ, наложени от властите в Пекин, съобщи Киодо, цитирана от БТА.

Докато САЩ затягат хватката си върху полупроводниковите технологии, които са ключови и за високотехнологичните продукти, Китай, основен производител на някои редкоземни метали, очевидно се опитва да доминира в сектори, където вече има голям пазарен дял, както и да разшири икономическото си влияние в развиващи се сектори, разчитащи на постоянни магнити от редкоземни елементи.

Правителството в Пекин публикува в края на миналата година предложение за преразглеждане на списъка си с технологии, които са забранени и ограничени за износ, като забраната вероятно ще бъде въведена през настоящата година.

Китай напредва в политиката си за създаване на самодостатъчна верига за доставки в редица ключови индустрии. Сред тях са технологии за преработка и обработка на редкоземни метали.

През 2010 г. китайските власти временно спряха износа си на жизненоважните редкоземни минерали за Япония, тъй като отношенията между двете азиатски страни се влошиха заради сблъсък на кораб близо до островите Сенкаку в Източнокитайско море, които са управлявани от Япония и за които Китай претендира.