Въведен беше в експлоатация европейският участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) на територията на Турция. По него ще бъде пренасян азербайджански газ към Трансадриатическия газопровод за Гърция и Италия, който е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор.

По това трасе България също ще може да получава гориво през бъдещата си газова връзка с Гърция, която се очаква да бъде въведена в търговска експлоатация през следващата година.

Разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приоритет за България, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която по покана на своя турски колега Фатих Дьонмез участва в церемонията по откриването на европейския участък на Трансанадолския газопровод.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече проекта за Трансанадолски газопровод /ТАНАП/, по който азербайджански газ ще постъпва в Турция и Европа, символ на дълбокото приятелство между Турция и Азербайджан, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган каза това на церемония по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ в Ипсала в окръг Одрин.

Снимка: YouTube sceenshot

Ние сме свидетели наистина на исторически момент за нашите страни и нашия район. ТАНАП се свързва през Азербайджан, Грузия, Турция с Европа. Това е регионален проект и трябва специално да подчертая, че е проект на мира. Този проект е преди всичко символ на дълбокото приятелство между нашите страни, заяви турският президент.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, който присъства на церемонията, нарече днешния ден "исторически" и изрази надежда, че "ТАНАП ще донесе полза на народите на Турция, Азербайджан и другите съседни страни".

Снимка: YouTube sceenshot

ТАНАП преминава през територията на Турция от границата й с Грузия до тази с Гърция при Ипсала. Предвижда се чрез него да се транзитира природен газ от Каспийския регион към Европа. Европейският участък на TАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Трансадриатическия газопровод /TAП/.

Първоначалната пропускателна способност на газопровода ТАНАП ще бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. От тези обеми 6 милиарда кубически метра ще остават в Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират към южната част на Европа.

ТАНАП се явява част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който ще се простира на 3,5 хиляди километра от Баку до южната част на Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Начало на търговски доставки на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор се очаква през 2020 г., отбелязва ТАСС.

"Турски поток" тръгна на 8 януари

Пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще се състои на 8 януари в Истанбул, съобщи още днес турският президент, цитиран от в."Миллиет".  По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се планира за първото десетдневие на януари, отбелязва ТАСС. На 19 ноември руският концерн Газпром съобщи, че завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", което според графика трябва да се случи до края на 2019 година. В момента с газ са запълнени двете линии, като се започне от крайбрежните обекти около руския град Анапа до приемния терминал, разположен край селището Къйъкьой на турското крайбрежие. Същевременно приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция.

"Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.

Историята на ТАНАП

Идеята за TANAP се ражда преди 20 години след откриването на голямото газово находище Шах-Дениз (залежи от 1.2 трлн. куб. м) в шелфа на Азербайджан в Каспийско море. По това време бившите социалистически страни вече са започнали газови доставки от Западна Европа и през 2000 г. е дадено началото на обсъждане как азербайджанският газ да достигне Европа и да намали енергийната зависимост от Русия, припомня "Дневник".

Декларацията на Европейския съюз за Южния газов коридор е подписана в Прага през май 2009 г. Тя предвижда след преминаването на тръбата през Турция да има 3 варианта за продължаването към Европа:

- Nabucco (Турция-България-Румъния-Унгария-Австрия);

- ITGI (Турция-Гърция-Италия);

- TAP (Турция-Гърция-Албания-Италия).

Тогава се обмисляха и два варианта за запълване на ТАНАП - само от Азербайджан или и с добавяне на връзка към Ирак според идеята за Набуко. В един момент се появи и версия за свързване през Каспийско море с големите газови залежи на Туркменистан.

През 2013 г. беше одобрено разширяването на открития през 2007 г. Южнокавказки газопровод между Азербайджан и Турция, като част от началото на Южния газов коридор. Общата дължина до ЕС е 3500 км, а тогавашният капацитет е 10 млрд. куб. м годишно. Русия коментира, че този обем е "достатъчно незначителен з аевропа" и че ТАНАП няма да попречи на руските газови проекти в района.

През 2015-2018 г. разширението на Южнокавказкия газопровод достигна обем от 28 млрд. куб. м и цена от около 3 млрд. долара. Известен още като Баку-Тбилиси-Ерзурум, той е дълъг почти 700 км и при откриването му през 2007 г. бе с капацитет от 8 млрд. куб. м годишно. В оммента най-големите дялове в собствеността му имат британската ВР (28-83%), турската ТРАО (19%) и малайзиската Petronas (15.5%), а руската "Лукойл" има 10%.

В Турция ТАНАП започва от Карс, преминава 1850 км през цялата страна, влиза в Европа при Дарданелите и се свързва с ТАР в Гърция при Кипои. Капацитетът му днес е 16 млрд. куб. м (6 млрд. от тях ще остават в Турция), може да бъде увеличен до 60 млрд. куб. м.

 Строителството отне малко повече от 3 години (17 март 2015 - 12 юни 2018 г.), разходите са в рамките на около 8 млрд. долара. Основен акционер е азербайджанската държавна компания "Южен газов поток" (51%), турската държавна петролно-газова BOTAS (30%), ВР (12%) и др.

От гръцката граница на запад следва TAP, който трябва да заработи догодина. Това е идея от 2003 г., а през 2007 г. в Швейцария е регистрирана и компанията за реализирането му Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG.

Лидерите на Гърция, Албания и Италия подписват междудържавното споразумение за изграждане на 13 февруари 2013 г. в Атина. Същата година в Тирана меморандум за сътрудничество подписват правителствата на Албания, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Строителството започва на 17 май 2016 г. в Гърция с проектни разходи от 6 млрд. евро и по трасе с дължина 878 км, финалните 7 от които са в Италия до село Сан Фока в провинция Лече.