Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) съобщи, че Трансанадолският тръбопровод (ТАНАП) е готов да транспортира газ към Европа. Това се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

ТАНАП представлява основен сегмент на "Южния газов коридор", а от първи юли е приведен в пълна готовност за доставка на азербайджански газ в Европа, се посочва в съобщението.

След приключване на строителството на последния сегмент на Южния газов коридор - Трансадриатическия тръбопровод (ТАП) - природният газ, който се добива по проекта "Шах Дениз", ще започне да се транспортира в Европа, отбелязва компанията, като допълва, че това ще засили енергийната сигурност на континента.

Стойността на Южния газов коридор е над 40 милиарда долара и той се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Част от него са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският тръбопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият тръбопровод (ТАП). Официалното откриване на Южния газов коридор се проведе на 29 май 2018 година в Баку, а на една от съставните му части - Трансатлантическия тръбопровод - през юни същата година. Строителството на последния сегмент от коридора - Трансадриатическия тръбопровод - все още продължава.

Пропускателната способност на Южен газов коридор е 16 милиарда кубични метра, от които 6 милиарда кубични метра са предназначени за Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират за Южна Европа. Очаква се България до купува 1 милиард кубични метра газ годишно. Доставките на газ за Европа са предвидени за 2020 година.

Находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море е със запаси от 1,2 трилиона кубични метра.