Следващата среща на върха на Европейския съвет ще се проведе на 16 декември. Този път, като част от дискусията за икономическото възстановяване след пандемията, ни чака важен дебат по въпросите на енергийната политика и проблемите, свързани с климата. Тези разговори ще се отразят непосредствено върху ежедневието на милиони европейци. Става дума за създаване на нови, стабилни работни места и затова нарастващите цени на горивата и енергията да не съсипят бюджетите на милиони семейства, включително и гражданите на България.

Свидетели сме на огромна енергийна криза и ако не предприемем съответните действия, разходите за нея ще бъдат поети от обикновените граждани. А те не са виновни за кризата. Основната отговорност е на Русия и изнудването от страна на монополиста - руската компания Газпром. Как иначе да се обясни намаляването на доставките на газ за Европа и манипулирането на цените на горивата? Как да си обясним натиска около Северен поток 2? И как най-накрая да се обясни преместването на руските войски до източната граница на Украйна? В резултат на този многоетажен геймплей на Владимир Путин, напоследък цените на газа се повишиха до 10 пъти. И сега, когато четете тези думи, всички ние усещаме тези скокове на цените на собствения си гръб.

Това е достатъчна причина да се ускори енергийния преход и по този начин да станем независими от непредвидимата и агресивна политика на Кремъл и Газпром. Има една опасност обаче - Европа да попадне от трън на глог. Ако концепцията за справедлив енергиен преход бъде заменена от настоящата, ирационална логика на системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС, всички ние ще платим двойно за това.

Предполага се, че СТЕ на ЕС трябва да бъде система за търговия с квоти за емисии на CO2, която трябва да осигури икономически рационален и социално приемлив начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Много скоро обаче квотите за емисии на CO2 се превърнаха във финансови инструменти в ръцете на богатите инвеститори. Настоящата концепция на СТЕ на ЕС за търговия с емисии е податлива на спекулативни механизми и се използва за изкуствено повишаване на цените на търговията с емисии.

Това не е песимизъм, това са тъжни факти. През 2016 г. цената на квотите за емисии на CO2 беше приблизително 6 евро на тон. В момента достига почти 90 евро. Това е 15-кратно увеличение за 5 години. Ресурсите, които компаниите трябва да инвестират в зеления преход, обричат квотите за въглеродните емисии на все по-високи цени. Ако не спрем тази неконтролирана спекулация, планирането и ефективното изпълнение на климатичните цели може да се окаже невъзможно.

Струва си да напомним, че Европа се състои не само от различни езици и култури, но и от различни видове икономики. Страните, които бяха подчинени на Съветския съюз против волята им след Втората световна война, нямаха такива перспективи за развитие като страните от Западна Европа. Страните от Централна и Източна Европа сега са в двойно шахово положение. Високата цена на квотите за CO2 причинява икономическа нестабилност, което от своя страна пречи на прилагането на политиката на ЕС за климата.

Въпреки това ние активно участваме в зеления преход. В момента не трябва да убеждаваме никого, че си струва да се инвестира във ВЕИ. Със сигурност не и поляците, които в момента преживяват фотоволтаичен бум. Нещо повече, неотдавна полското правителство прие водородна стратегия, ние работим върху офшорна вятърна енергия и се подготвяме за въвеждане на ядрена енергия в Полша.

Днес Европа не може да си позволи да направи грешка. Изправени сме пред най-голямата икономическа криза от почти 100 години. Нашата основна задача сега трябва да бъде да възстановим стабилността след пандемията. Ако позволим сметките да ударят по джоба гражданите на Европа, само ще се умножат проблемите ни.

Затова в навечерието на Европейския съвет призовавам за реформа на СТЕ на ЕС. Тази система е създадена за да насърчи инвестициите във възобновяеми източници на енергия, които тогава са били много по-скъпи от конвенционалните източници. Днес е различно. Революцията на пазара на възобновяемите източници на енергия ни дава възможност да произвеждаме евтино и чисто. СТЕ на ЕС трябва да се съобрази с настоящата икономическа ситуация, а не да укрепва статуквото на инвеститорите, за които политиката в областта на климата е само възможност да натрупат състояние.

Сега СТЕ на ЕС вече не подкрепя справедливото и честно изпълнение на целите в областта на климата, а се превръща в карикатура на самата себе си. Вместо да служи на устойчивото развитие, тя прави бедните още по-бедни, а богатите още по-богати. Истината е, че най-богатият 1% от населението е отговорен за 17% от глобалните емисии на CO2. Това се потвърждава например от най-новия Световен доклад за неравенството за 2022 г. От своя страна целият Европейски съюз е отговорен само за 8% от глобалните емисии на CO2. Дори и най-голямата мобилизация от страна на Европа няма да обърне световната тенденция, ако лидерите на безславната класация на емисиите на CO2 не се включат сериозно в действията за климата. И нещо повече, ще заприличаме на хора, които с весла искат да спрат парахода, набрал скорост.

Ако не променим подхода си, вместо възстановяваща се среда ще гледаме една все по-слаба Европа. Да, ние ще бъдем континент на благородни идеи, но те ще останат невъзможни за изпълнение. Тогава ще се окаже, че ние изобщо не сме защитили планетата, а сме я оставили да се превърне в поле на бездушна конкуренция и господство, арена на борба за влияние. А мястото на Европа ще бъде на ръба на развитието. Цената за това, че липсва здрав разум, ще бъде понесена преди всичко от обикновените европейски семейства - в Полша, Германия, Франция, Испания и Холандия, както и във всяка друга държава в Европа.

Затова на 16 декември Полша ще апелира гласно за прекратяване на дивата търговия с емисии на CO2. Това е един от последните моменти за коригиране на грешките. Крайно време е да кажем "стоп" на политическия greenwashing.

Материалът е подготвен специално за 3eNews и Dir.bg