Европа няма да пести усилия, за да стане първият неутрален по отношение на климата континент. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26).

"Първо, трябва да поемем твърди ангажименти за намаляване на емисиите до 2030 г. Нулеви нетни емисии до 2050 г. е добра цел, но недостатъчна. Нуждаем се от реални действия през това десетилетие.

Второ, трябва да постигнем съгласие по стабилна рамка от правила, например, за да се превърнат световните пазари на въглеродни емисии в реалност.

И трето, трябва да мобилизираме финансиране за борба с изменението на климата за подпомагане на уязвими държави,за адаптиране и скок към чист растеж", изброи Урсула фон дер Лайен.

По думите й Европейският съюз ще даде своя пълен принос, за да постигне глобалните си цели в областта на адаптацията.

"С близо 27 милиарда долара през 2020 г., "Екип Европа" вече е най-големият донор на финансиране за борба с изменението на климата. Почти половината от нашето финансиране е за адаптиране или за адаптиране и смекчаване на последиците от него. Обещахме допълнителни 5 милиарда долара до 2027 г. от бюджета на ЕС. И ще удвоим финансирането си за опазване биологичното разнообразие, особено в уязвимите държави", каза още председателят на Европейската комисия.

По-късно днес стана ясно, че Европейският съюз се ангажира да похарчи 1 млрд. евро от бюджета си за идните пет години за защита на горите по света, включително 250 млн.евро за страните в басейна на река Конго, Централна Африка, предаде Ройтерс.

"Трябва по-добре да се вслушваме в коренните общности, в производителите, в потребителите и търговците . . .да се слушаме един в друг, да работим заедно, за да спрем обезлесяването", каза Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Вноската на ЕС е част от по-широк пакет финансов пакет от 12 млрд. долара за защита, възстановяване и устойчиво управление на горите. Сред другите донори са Великобритания, САЩ, Норвегия и Япония.

Германия пък ще предостави 700 млн. евро, за да помогне на Република Южна Африка постепенно да се откаже от въглищата, посочи германската делегация на конференцията.

Целта е заедно със Световната банка и частни инвеститори да бъдат набрани 8,5 млрд. долара за насърчаване на развитието на възобновяеми енергийни източници в страната. Средствата ще бъдат използвани и за разширяване и модернизиране на електрическите мрежи и подпомагане на миньорите в прехода.