Спекулациите на системата за търговия с емисии на ЕС са политически greenwashing

Свидетели сме на огромна енергийна криза и ако не предприемем съответните действия, разходите за нея ще бъдат поети от обикновените граждани, смята министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки

Обратно в новината

Коментари - Спекулациите на системата за търговия с емисии на ЕС са политически greenwashing | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много, много отдавна имаше един Мирча Кришан (май така се казваше), който ни разсмиваше като за каквото и да става дума, в крайна сметка всичко се свеждаше до краставиците. Та така и поляците: Русия е виновна за това, че си изпълнява договорите, за това, че поляците трябва да си затворят мините, за огромните такси на ЕС за въглеродни емисии. Да си поляк е диагноза!

При това този сам казва "Въпреки това ние активно участваме в зеления преход." "Ако не променим подхода си, вместо възстановяваща се среда ще гледаме една все по-слаба Европа." Това е чиста шиззофрения.

Стигтах до това "Основната отговорност е на Русия и изнудването от страна на монополиста - руската компания Газпром. Как иначе да се обясни намаляването на доставките на газ за Европа и манипулирането на цените на горивата?" и спрях да чета. Защото: 1. Руснаците си изпълняват договорите по доставките на газ, че даже има и от горе. Това не е намаление на доставките. Ако си поръчал 3 кебапчета, не можеш да обвиняваш сервитьора, че ти е намалил поръчката и не ти е донесъл 4 кебапчета. Това си поръчал - това ти е донесъл. А за четвъртото кебапче спокойно може да ти откаже или да поиска по-висока цена - щото заради теб трябва пак да палят скарата. 2. Защото цените се манипулират не от Газпром, а от пазара - няма търговец, който да продава по-евтино, когато може да продаде по-скъпо. Търсене и предлагане - свободна пазарна регулация. Нали ние заявявахме, че не искаме дългосрочни договори и че ще купуваме от борсите щото било по-евтино? 3. Газпром манипулирал цените - ми О.К. Не купувайте от Газпром. Купувайте евтиния американски, азербайджански, норвежки и всякакъв друг но не и руски газ. Газпром като не се купува от него ще свали цените или ща загуби клиентелата си. Пазар. Ама американците си продавали газа на Китай вместо в Европа - щото печалбите гонели и те. Ми значи и те са манипулатори, точно същите като руснаците. Аре стига сте оправдавали некадърната икономическа политика на ЕС, която на всичко отгоре я налага и силово на страните - членки!

Ха. сетили се Руслямците да изпълняват договори. Ми да се бяха сетили преди когато договорите не бяха в тяхна полза и изнудваха България да ги промени. Как ти звучи смешката - ние ще запълним нашите хранилища първо ... за да не им свърши газа ли? Цирк. Цените не се манипулират от пазара, а от монополистите. Явно нямаш понятие от пазар.

Май ти нямаш представа за пазар. Добивът и транспортирането на газ се планират въз основа на сключени договори, вкл. за вътрешно потребление. Когато си изпълняваш договорните доставки, можеш спокойно да откажеш или (ако си добър) - да отложиш сключването на нови договори и доставката на допълнителни (над изпълнените вече договори) количества газ. Никой не е ограничил правата на клиентите на Газпром да си купуват допълнително газ ит други търговци. Поляците да си купуват втечнен газ от американците. Що не го правят? Скъп им бил, нямали договори и капацитет... Ми да са мислили бе! Никой търговец не е длъжен да ти продава стоката си. Вкл. и Газпром.

Е, те тва казва всичко: "Ако концепцията за справедлив енергиен преход бъде заменена от настоящата, ИРАЦИОНАЛНА логика на системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС, всички ние ще платим двойно за това."

Е тва му се вика сам да си създаваш проблеми :)))

Прав е Муравецки, СТЕ на ЕС е greenwash, даже е brain polish (няма общо с полша). Някои вече толко са се полирали, че съм сигурен, че вярват, че лошата мечка е виновна за развалянето на салама, мухлясването на хляба, абе за вселенското зло. Не са сбърканите им лобистки политики на ЕК, и липсата на гръбнак.

Интересно четиво. Аз разбрах следното от него. 1. Усрахме се 2. Путин е виновен за това 3. Но няма спор че треат още перки и соларки 4. Спекулацията /СВОБОДНИЯТ ПАЗАР!!!/ и той е виновен. 5. Се едно нищо няма да променим само ше се закопаме икономически. Извод? Смес от истини и дивотии (нормална полска шизофрения). Но на истините е добре да се обърне внимание.... може па нещо и да се оправи (ама надали)

Тъпака винаги разбира нещата по тъпашки. 1. СТЕ е правена по време на скъпи ВЕИ за да стимулира ВЕИ. Сега ВЕИ са по-евтини от всичко друго и СТЕ губи смисъл. Това не е осиране, а успех, който в новото съотношение на цените може да доведе до криза и осиране, а не че има осиране както си малоумно си разбрал. 2. Путин е виновен за цените на газа, възползвайки се от СТЕ, а не за самата СТЕ, както малоумно си разбрал. 3. Нови перки и Соларки са нужни естествено това поне си разбрал. 4. Спекулацията вирее в свободния пазар, но не е свободен пазар, както малоумно си разбрал 5. И на края казват "ще променим" визирайки СТЕ, но разбира се ти малоумно си "разбрал че няма да променим". Извод: малоумен путлераст седнал да разбира неща които не разбира.