Над 80 държави, включително САЩ и ЕС, поеха днес ангажимент на международната конференция за климата КОП26 да намалят до 2030 г. емисиите си на газ метан с 30 процента в сравнение с нивата през 2020 г., обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес и БТА.

Метанът е един от газовете, чието отделяне можем да намалим най-бързо, и като направим това, незабавно ще забавим повишаването на температурите, подчерта Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че метанът е причина за около 30 на сто от затоплянето на планетата от началото на индустриалната епоха.

Метанът е газ, който може да се улавя или съхранява под земята - и да се продава като основен компонент на природния газ, чиято цена нарасна през последните месеци.

Президентът на САЩ Джо Байдън припомни, че метанът е един от най-мощните парникови газове, и посочи, че поелите ангажимент страни генерират 70 процента от световния БВП.

В средата на септември САЩ и ЕС обявиха, че работят съвместно по проекта, към който междувременно се присъединиха десетки държави, сред които Канада, Южна Корея, Виетнам, Колумбия и Аржентина.

Метанът (СН4) се отделя от сектори като земеделието и животновъдството, изкопаемите горива и преработката на отпадъци. Той е вторият по обем парников газ, свързан с човешката дейност, след въглеродния диоксид (СО2). Макар че за него се говори по-малко, ефектът му върху затоплянето на Земята е около 29 пъти по-голям на килограм, отколкото този на въглеродния диоксид, в рамките на 100 години, и около 82 пъти повече за период от 20 години, отбелязва АФП.

Атмосферните нива на метан са се повишили със 150% през последните два века. За сравнение, глобалните нива на CO2 са се повишили с около 50% за същия период. Темпът на нарастване на метана се ускори през последните 50 години, като нефтената и газовата индустрия имат най-голям принос.