Летище Мюнхен ще има активна роля и ангажираност с проекта за развитие на летище София, стана ясно по време на среща на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с президента и изпълнителен директор на летище Мюнхен Йост Ламерс и с изпълнителния директор на летище София Хесус Кабайеро,  съобщиха от Министерството на транспорта.

Христо Алексиев изрази неудовлетворение от нивото на обслужване, което се предлага на пътниците и авиокомпаниите на летище София.

"СОФ Кънект спечели концесията с най-добра техническа част на офертата си. Това предполага, че трябва да бъдат положени повече усилия и конкретни действия, които да бъдат видими за потребителите на летищните услуги. За последните две години не се забелязват големи промени в това отношение. Очаквам летище Мюнхен, като участник в проекта, да предостави своите знания, опит и най-добри практики за трансформацията на летище София, така както е публично обявено", заяви Алексиев-

До две седмици летище Мюнхен ще мобилизира свои експертни екипи, които да се включат активно в подобряване на управлението и предлаганите услуги на летище София.

Договорили сме и предстои подписването на спогодби за въздушни съобщения със Саудитска Арабия, Азербайджан и Обединените Арабски Емирства. Това е допълнителна възможност за увеличаване на пътниците, коментира Христо Алексиев.

Летището в София все още се възстановява от последиците от пандемията от COVID-19, съобщиха на 10 октомври от аеропорта. Почти 1 милион пътници по-малко в сравнение с 2019 г. са обслужени от януари до септември тази година. Статистиката показва, че за периода пасажерите са 4 457 749. Общо 600 668 души са преминали през столичния аеропорт през деветия месец на годината. Това е с 3,5% по-малко от пътувалите през същия период на 2019 година.

Сред основните причини за по-ниските нива на обслужени пътници спрямо 2019 г. са страхът на хората да пътуват заради COVID-19, както и военните действия в Украйна. Влияние върху данните оказват и ситуацията по европейските летища, отмяната на полети при някои авиокомпании, както и високите цени на горивата, сочи анализ на аеропорта.