Екип на международната организация Skytrax беше на посещение на летище "София" през седмицата, за да направи първоначален одит на дейността на аерогарата, съобщиха от "Връзки с обществеността" на летището.

Одиторите изследваха задълбочено целия път на пасажера - от транспортната свързаност с летището, регистрацията за полет и обработка на багажа, проверки за сигурност, граничен и митнически контрол, заведенията за хранене и търговските зони, удобствата и организацията на процесите при пристигане и заминаване, включително отношението на служителите, чистотата и санитарните зони, качеството на безжичната връзка и много други. В следващите седмици резултатите ще бъдат представени в официален доклад, допълват от летището.

След одита летище София ще планира и осъществи десетки подобрения - както по отношение на инфраструктурата, така и свързани с процесите и технологиите, за да подобри комфорта за пътниците и ефективността на операциите.

Одитът има за цел безпристрастно да оцени потребителското преживяване на летището, като определи силните страни и областите за подобрение.

През юни летище София обяви стратегическата си цел да стане 5-звездна регионална аерогара до 2028 г., първа стъпка от която е приключилият одит на Skytrax. Стратегията на "СОФ Кънект" за следващите 5 години включва 4 ключови области - "Потребителско преживяване", "Ефективност", "Околна среда" и "Икономически и социален принос", като за постигането на всяка от целите компанията има детайлен график с конкретни стъпки.

"5 звездният рейтинг е амбициозна, но напълно възможна цел, която вече изпълняваме. Имаме отличен екип, необходимите ресурси и ясен план. Вярвам, че за пътниците на летище София предстоят много добри новини", коментира изпълнителният директор на "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро.