Над 140 млн. лв. ще инвестира в летището в първите 5 години на концесията "СОФ Кънект" при първоначално предвидени 43 млн. евро. Това стана ясно на пресконференция на изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро.

Директорът разказа за стратегията на компанията и за предстоящата трансформация на Терминал 2. Предвижда се увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация.

"Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план - знаем как да го постигнем, необходимите инвестиции за това и екипният дух", каза още Хесус Кабайеро.

"В следващата година Терминал 2 ще е строителна площадка. Понеже той ще продължи да функционира денонощно, това е нещо като ремонт на автомобилен двигател, докато работи. Можем да се справим с това, за да направим терминала по-приятен за пътниците, но и по-ефективен и автоматизиран от гледна точка на процесите и капацитета", каза още Хесус Кабайеро.

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран. Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж. Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry предстои да бъдат пуснати в експлоатация, стана ясно на пресконференцията. Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност - от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните. Част от трансформацията на терминала е и отделянето на пристигащи и заминаващи пътници според Шенгенските изисквания.

Подписан е договор с държавното дружество "Летище София" ЕАД и "СОФ Кънект" вече има права върху проекта за ремонт на паркинга на Терминал 2. Обявена е тръжна процедура и 20 строителни компании вече са проявили интерес. Очаква се да има подписан договор с избраната строителна компания през юли.

Концесионерът обяви, че работи по активно промотиране на България като дестинация, както и с авиокомпаниите за нови линии от и към София, за привличане на инвеститори и изграждането на екосистема на летището, която да дава заетост и икономически принос към София и страната. "Работим по над 100 нови дестинации с авиокомпаниите и сме оптимисти, че това е правилната посока", каза Хесус Кабайеро.