Швейцарската компания "Дюфри" (Dufry), която управлява безмитни магазини в редица страни планира да се слее с италианската верига заведения "Аутогрил" (Autogrill). Начело на смесеното дружество ще застане главният изпълнителен директор на "Дюфри" Ксавие Росиньол, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

"Дюфри" оперира и у нас, след като през април Летище София избра именно швейцарската компания за оператор на безмитните си магазини. Фирмата бе избрана след международна тръжна процедура и ще управлява общо тринайсет магазина. "Дюфри" ще създаде два нови търговски обекта на Терминал 2.

Мажоритарен акционер в "Аутогрил" е италианският холдинг "Едиционе" (Edizione), собственост на фамилията Бенетон. Компанията управлява крайпътни кафенета и ресторанти в Европа, както и заведения на летища в целия свят.

Магазините на "Аутогрил" предлагат разнообразен асортимент от стоки и могат да се видят навсякъде по италианските магистрали (и не само на тях). Обектите им са или встрани от магистралата или над нея, както е на снимката - и в двата случая, съчетани с големи паркинги и бензиностанции.

Очаква се сливането на двете компании да намали разходите им с около 85 милиона швейцарски франка годишно (около 86,5 милиона долара). Те ще създадат едно от най-големите дружества за търговия на дребно в света, отбелязва ДПА.

"Дюфри" управлява магазини на летища, круизни линии, пристанища и други туристически локации по цял свят.