Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария се е свил с 2,9 процента през 2020 година. Това е най-големият спад в страната за последните 45 години, сочат предварителните данни на Държавния секретариат по икономика (SECO).

"Според наличните предварителни резултати реалният БВП е намалял с 2,9 процента през 2020 година, което е много повече от спада при финансовата криза през 2009 година (спад от 2,1 процента)", се посочва в изявление, публикувано на сайта на правителството. Подчертава се, че по-голям годишен икономически спад е регистриран през далечната 1975 година заради петролната криза.

Секторът на услугите беше особено тежко засегнат от кризата, предизвикана от пандемията, и частното потребление спадна до степен, невиждана досега. И обратно, свиването на производството и износа беше по-слабо изразено, отколкото по време на финансовата криза, се казва в съобщението.

През четвъртото тримесечие на 2020-а БВП на страната е нараснал с 0,3 на сто или доста по-слабо, отколкото през третото тримесечие (7,6% - реална процентна промяна спрямо предходното тримесечие). В редица сектори на икономиката възстановяването бе прекъснато през четвъртото тримесечие заради затварянето на предприятия на фона на коронавирусната пандемия, посочиха властите. Но добавиха, че други отрасли продължиха да се възстановяват.

Като цяло втората вълна на коронавируса до края на 2020 г. имаше много по-малко въздействие върху икономиката, отколкото първата вълна миналата пролет.