Шведското правителство ще налее рекордните 105 милиарда крони (12 милиарда долара) в икономиката през 2021 година чрез данъчни облекчения и разходни мерки. Целта е икономиката да се изправи на крака след спада, предизвикан коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В бюджета, представен днес, властите прогнозират, че брутният вътрешен продукт на Швеция ще се свие с около 4,6 процента тази година, което е по-мек удар в сравнение с много други европейски страни. Според правителството обаче са нужни рекордни фискални стимули, за да се задвижи отново държавата.

Коалицията на социалдемократите и зелените очертава редица съкращения на данъци и нови разходи и посочва, че акцентът ще бъде поставен на заетостта, благосъстоянието и подкрепата за преминаване към бъдеще без въглерод.

Догодина в Швеция се очаква икономически растеж от 4,1 процента. Безработицата може да достигне 9 процента през 2020 година и 9,5 процента през идната година спрямо 6,8 процента през 2019 година, допълва ТАСС, като цитира днешния документ.