Какво се случва с Швеция и ще се окаже ли, че страната е имала правилния подход в борбата с коронавируса. Именно това бе и най-критикуваният модел заради свободните мерки и докато в много страни в Европа стояха по къщите си, в Швеция пиеха бира на кафенетата.

Националната статистика на Швеция публикува официалните резултати от икономическите анализи за второто тримесечие на 2020 г. и от тях си личи ясно, че Швеция се справя отлично с последствията от коронавируса в сравнение с останалите европейски държави.

Свиването на икономиката е в размер на 8,6% за периода април-юли, което е далеч под средноевропейското ниво - 11,9%, по данни на "Евростат".

Свиването на БВП е най-голямото от 1980 г. насам, но данните са обнадеждаващи в сравнение с останалите големи икономики в Европа.

За сметка на това Швеция не е в рецесия, защото трябва да има две поредни тримесечия на свиване на икономиката. За периода януари-март страната отчита ръст с 0,1%.

Правителството на Стефан Льовен предприе следните, и то препоръчителни мерки спрямо вируса - социална дистанция от 2 метра, рядко ползване на обществения транспорт, бизнесът бе посъветван да изпрати служителите си в домашен офис, там където е възможно.

Населението на Швеция е около 10,2 млн. души, а регистрираните случаи на COVID-19 са 81 000, но смътните случаи са 5 747.

Юни отчете най-високата смъртност, но изведнъж броят на новозаразените рязко започна да спада. На 23 юни бяха отчетени 2 889 заразени, а само месец по-късно броят им е сведен до 338.

В същото време миналата седмица бе съобщено за рекорден спад на БВП по света.

Испания - минус 22,1%, Франция - минус 19%, САЩ - минус 9,5%. БВП на еврозоната е намалял с 15%, а БВП на ЕС е намалял с 14.4%. Италия също е в горния край на графата с рецесиите, отчитайки спад с 12,4% от икономиката.

Пред "Свенска Дагбладет" Андерс Борг, бивш финансов министър и член на партията" Умерени ", а сега консултант за Kinnevik и East Capital. Svenska Dagbladet коментира какви са преимуществата на страната.

"Нашите граждани се движат свободно по-рано от другите. Освен това много голяма част от нашата икономика се осигурява от области, в които хората могат да работят отдалечено. В Швеция не са имали сериозни проблеми с банковия сектор. Цените на имотите засега не са паднали прекалено много.

Анализите за различните модели на поведение на страните по света по време на пандемията тепърва ще стават обект на широко обществено обсъждане, особено заради начина, по който икономиката се е съобразила с медицината.