Очаква се шведската икономика да се свие с 4 процента тази година, тъй като пандемията от коронавирус засегна търсенето и предлагането, съобщи днес министърът на финансите Магдалена Андерсон, цитирана от Ройтерс и БТА.

Подобен спад бе отчетен и през финансовата криза преди десетилетие.

Правителството въведе редица мерки, включително субсидии за намаленото работно време, данъчни облекчения, гаранции за заеми и облекчено кандидатстване за социално подпомагане, за да смекчи удара от коронавируса.

Въпреки това обаче Андерсон предупреди, че предстоят тежки времена.

Наблюдаваме забавяне на растежа и повишаване на безработицата, каквито не сме виждали от финансовата криза, каза тя пред репортери.

Икономическата криза ще ни засегне, допълни министърът.

Очакванията са, че спадът тази година ще се равнява на отчетения при световната финансова криза през 2009 година, когато шведската икономика се сви с 4,2 на сто. Това не най-силното свиване на икономиката от над 50 години.

Андерсон обаче се надява на по-бързо възстановяване, с растеж от 3,5 на сто през 2021 година.

Очакваме възстановяване на икономиката през второто полугодие, каза тя.

Рекордните 36 800 души са били освободени от работа през март, което е над 10 пъти повече спрямо същия месец миналата година.

Правителството предложи заеми и гаранции, като се очаква да увеличи разходите си с около 84 милиарда шведски крони (8,35 милиарда долара) тази година.

Същевременно централната банка наля пари във финансовата система, предлагайки заеми на компании чрез банки на стойност 500 милиарда шведски крони и увеличи покупката на ценни книжа с 300 милиарда шведски крони.