Броят на фалитите в Швеция значително се е увеличил от началото на пандемията, като в хотелиерството и ресторантьорството е скочил със 123% през март. Това съобщи телевизия Ес ве те, позовавайки се на данни на центъра за кредитна информация Ю Си (UC), предаде ТАСС и БТА.

Друг отрасъл, пострадал силно от епидемията, е транспортът. Фалитите на транспортни компании са нараснали със 105 процента спрямо растеж от едва 9 процента в другите сектори на икономиката.

Увеличават се и компаниите, които преструктурират дълговете си. Ако миналата година заявка за преструктуриране е подавала по една компания на всеки три дни, то в момента това правят по пет дневно.

По-добро е положението в търговията на дребно, където фалитите са намалели със 17 процента на годишна основа, като хранителните магазини дори преживяват подем.

Според прогнозите на Ю Си в близко бъдеще сериозни проблеми се очакват в редица други браншове. Много предприятия в момента не работят заради спада в търсенето, като големи финансови затруднения имат транспортните фирми.

Според експерта от Ю Си Рикард Дамберг неблагоприятната тенденция е едва в началото си, тъй като първата вълна от кризата за страната е започнала около 20 март.

Шведската икономика ще се свие с малко над 6 на сто през второто тримесечие и с 3,2 на сто за 2020 година, преди да се възстанови догодина, прогнозира днес Националният институт за икономически изследвания, цитиран от Ройтерс.

За 2021 година се очаква икономическо възстановяване и растеж от 3,5 на сто.