Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в петък изпълнителна заповед, която проправя пътя на Вашингтон да наложи санкции на финансови институции, които помагат на Русия да избегне санкциите. Това съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

Изпълнителната заповед, част от по-широката репресивна политика на САЩ срещу избягването на санкции, също така дава възможност на Вашингтон да разшири забраните за внос от Русия на определени стоки, като морски дарове и диаманти.

"Изпращаме недвусмислено послание: всеки, който подкрепя незаконните военни усилия на Русия, е изложен на риск да загуби достъп до финансовата система на САЩ", каза в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Високопоставени служители на администрацията, пожелали анонимност, заявиха, че новата изпълнителна заповед ще покаже на финансовите институции, че те или трябва да прекратят (чрез компании) да доставят компоненти и стоки за руския отбранителен сектор, или да бъдат изправени пред значителни санкции.

По-рано този месец Съединените щати наложиха санкции на стотици физически лица и организации в Китай, Турция и Обединените арабски емирства заради заобикаляне на наказателните мерки срещу Русия.

Високопоставени служители на САЩ са пътували до Турция, Обединените арабски емирства и други страни, за да предупредят, че фирмите могат да загубят достъп до пазарите на Г-7, ако правят бизнес с предприятия, подложени на ограничения в САЩ.

Въпреки че заповедта не е насочена към конкретни държави, най-замесените в укриването и нарушаването на санкциите на САЩ, са "очевидни", каза Едуард Фишман, който е работил по темата за санкциите срещу Русия в Държавния департамент по време на администрацията на президента Барак Обама. Той назова страни като Китай, Турция и ОАЕ.

"Всъщност става въпрос за сигнал за много по-агресивна позиция на правоприлагането на САЩ, предупреждавайки банките и компаниите по света", каза Фишман, който сега е в Колумбийския университет.

Заповедта изпраща послание, че САЩ ще се държат по различен начин през следващите месеци и вероятно ще санкционират повече компании и банки, които правят бизнес с военнопромишления комплекс на Русия, каза Фишман, добавяйки, че очаква много банки да решат да избягват Русия в резултат на това.

Новата заповед дава на Вашингтон и неговите съюзници нови инструменти срещу мрежите, които Москва се опитва да оплете, за да заобиколи тези санкции чрез използването на подставени компании и финансови посредници, действащи съзнателно или несъзнателно, каза един от високопоставените служители.

"Ние санкционирахме редица от тези компании, които открихме, но в крайна сметка финансовата система е тясното място за тези компании и способността на Русия да продължи да се опитва и да заобиколи нашите санкции", каза служителят.

"Това, което ни позволява този инструмент (заповедта на Байдън), е да се насочим към тези институции и да им дадем много ясен избор."

Разпоредбите влизат в сила незабавно.

Длъжностните лица отбелязаха, че повечето американски и европейски фирми вече са намалили драматично бизнеса си с Русия.

Браян О'Тул, бивш служител на Министерството на финансите, сега в мозъчния тръст на Атлантическия съвет, каза, че изпълнителната заповед ще позволи на администрацията на Байдън да използва вторични санкции по по-нюансиран начин.

"Това... би трябвало да улесни изпращането на послания и налагането на мерки, които да осуетят руските усилия за избягване на санкции и да осигуят възпиращ ефект за онези, които обмислят да правят бизнес, който може да е свързан с руската армия", каза О'Тул.

"Това са подобни на санкции ала Иран", каза той.

Изпълнителната заповед също така ще даде възможност на Вашингтон да забранява вноса на продукти, с произход Русия, но преработени в други страни, като диаманти и морски дарове, каза Белият дом.

Мерките влизат в сила, след като страните от Г-7 по-рано този месец обявиха директна забрана за внос на руски диаманти от 1 януари, последвана от поетапни ограничения върху косвения внос на руски скъпоценни камъни от около 1 март.