Съвместно разследване на международната неправителствена организация "Глобал Уитнес" (Global Witness), Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Centre for Research on Energy and Clean Air - CREA) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД, CSD) разкрива днес, че рафинерия в Европейския съюз изглежда се възползва от освобождаването от санкции и увеличава данъчните приходи на Москва от вътрешността на блока. Това съобщава на интернет страницата си Global Witness.

"Нефтохим Бургас" е най-голямата рафинерия в България. След нахлуването в Украйна тя се превърна в един от най-големите световни потребители на руски петрол. Нашето разследване разкрива, че рафинерията е погълнала над 4.95 милиона тона руски суров петрол през първите десет месеца на 2023 г., носейки на Кремъл около 1.13 милиарда евро като приходи от преки данъци. Според руския президент Владимир Путин това би било достатъчно за финансиране на операциите на наемническата групировка "Вагнер" за цяла година, пише в анализа си НПО-то.

Когато ЕС забрани руския петрол през декември 2022 г., България получи изключение (дерогация), за да осигури доставки за вътрешния си пазар. "Целта на изключението е България да може да получава доставки и да не продава внесен руски петрол на други страни", заяви миналата година говорител на Европейската комисия.

Но нашето разследване разкрива, че вместо да задоволи търсенето в България, рафинерията, мажоритарна собственост и управлявана от руския гигант при изкопаемите горива "Лукойл", изглежда се възползва от изключението, пише Global Witness.

Анализът на индустриалните данни показва, че руският петрол сега представлява 93% от вноса на бургаската рафинерия спрямо 70% от преди инвазията на Русия в Украйна. В същото време преработвателят изнася големи количества от продуктите, които произвежда; само експортът по море на рафинирани петролни продукти се оценява на 984 милиона евро през първите 10 месеца на 2023 г.

На рафинерията е забранено да изнася продукти, произведени от руски петрол. Но преработвателят продължава да изпраща нефтопродукти в ЕС по правилото за "масовия баланс"*, което му позволява да изнася, при условие че количествата са по-малки от вноса от страни, различни от Русия.

През август Seaexpress натовари в Бургас 40 000 тона мазут и две седмици по-късно разтовари в Ротердам. Сделката сама по себе си не нарушава санкции - съгласно принципа на "масовия баланс" окончателната сметка може да бъде направена едва през февруари 2024 г., когато данните за вноса и износа за една година ще бъдат преразгледани, за да се определи дали рафинерията е надхвърлила разрешението за европейски продажби.

Разследването разкрива, че досега през тази година България е изнесла повече за ЕС, отколкото е внесла от страни, различни от Русия, което повдига сериозни въпроси дали бургаската рафинерия ще успее да спази правилото за "масовия баланс".

Бургаската рафинерия (авторите често използват просто Бургас - б.р.) отваря задна врата за руски петрол не само към ЕС - рафинерията е изнасяла продукти и към други ембаргови юрисдикции като Съединените щати. Данните за корабоплаването показват, че тази година САЩ са внесли над 70 000 тона рафинирани продукти от Бургас.

Кристофър Ламбин, старши съветник по разследванията в Global Witness, каза: "Независимо дали Бургас ще наруши или не буквата на руското петролно ембарго на ЕС, неговите действия подкопават духа на забраната".

"Лукойл" поглъща руски петрол на територията на ЕС и продава петролни продукти на Европа, като в този процес е допринесъл с над 1 милиард евро за Кремъл тази година.

ЕС трябва да затвори многото вратички в забраната си за руски петрол и да увеличи инвестициите в прехода към чиста енергия.

Айзък Леви, ръководител на екипа за политика и енергиен анализ "Европа-Русия" в CREA, каза: "Повишената зависимост на Бургас от руския суров петрол подчертава как вратичките в санкциите позволяват на център за рафиниране на руски петрол да работи в границите на ЕС. Руският петрол зарежда превозни средства в ЕС и насочва средства към Кремъл. Освобождаването от санкции на България трябва да приключи и притежаваната от Русия рафинерия да бъде продадена, за да се намалят финансовите потоци, използвани от Путин за водене на война срещу Украйна. Рафинерията е внасяла неруски суров петрол и преди, което показва, че има алтернатива и следователно трябва да й бъде забранено да купува руски петрол.

Мартин Владимиров, директор "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията, каза: "Съществува спешна необходимост от засилване на изпълнението и прилагането на петролните санкции чрез премахване на дерогацията, дадена на централноевропейските страни без излаз на море и България, тъй като няма технически или икономически обосновки за това. ЕС трябва също така да забрани претоварването на руски петролни продукти, които пристигат в пристанищата на ЕС, които след това се транспортират до дестинации извън ЕС."

Потърсено за коментар, дъщерното дружество на "Лукойл" Litasco S.A., основният акционер на рафинерията в Бургас, каза, че спазва всички закони и разпоредби, включително правилата за тавана на цените на G7.

*Правилото за "масов баланс" означава, че количеството продадени продукти или съставки не трябва да надвишава закупеното количество, като по този начин се гарантира, че "салдото" е положително.