Русия е предвидила най-новия, дванадесети, пакет от санкции на Европейския съюз срещу нея, по-специално за рестрикциите срещу руските диаманти, и ще намери начини да ги заобиколи, заяви Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ограниченията за диамантите

Забранява се пряк или непряк внос, закупуване или транспортиране на:

  • диаманти от Русия (диаманти с произход от Русия, включително обработени в трети държави;
  • диаманти, изнасяни от Русия или преминаващи транзитно през страната).

Предложените санкции са част от международно координираната забрана на Г-7 по отношение на диамантите, като намерението е Русия да бъде лишена от приходи, който се оценяват на 4 милиарда евро годишно.

Както съобщи ЕС, всички членове на Г-7 ще въведат пряка забрана на диамантите, изнасяни от Русия, най-късно до 1 януари 2024 г. От 1 март 2024 г., ще влезе в сила забрана на руските диаманти, полирани в трети страни, а от 1 септември 2024 г. забраната ще бъде разширена, така че да включва синтетични диаманти, бижута и часовници, съдържащи диаманти. За да се повиши ефективността на тези мерки, в рамките на Г-7 ще бъде създаден стабилен механизъм за проверка и сертифициране на необработените диаманти, основан на проследяване.

Другите санкции

ЕК наложи строги ограничения за износа от ЕС на стоки и технологии с двойна употреба, на чугунени, медни и алуминиеви проводници. Забранява се вносът на втечнен нефтен газ, оценяван годишно на повече от 1 млрд. евро (придобитите права по съществуващи договори се запазват за максимум 12 месеца). Разширява се списъкът на санкционираните руски физически и юридически лица и се въвеждат правила да проследяване на танкерите така ,че да не може да бъдат използвани за заобикаляне на ценовия таван при петрола (60 долара за барел). Въвеждат се санкции срещу руски дружества от военната промишленост и частни военни дружества. Санкциите обхващат и стоки, свързани с въздухоплаването, включително авиационното гориво. Забранява се продажбата на софтуер за предприятия и софтуер за проектиране, като целта е допълнително да се ограничи капацитетът на Русия в нейния промишлен сектор.

"Ние ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме, че санкциите, наложени от Европа, работят в световен мащаб", каза украинският президент Володимир Зеленски.

"Благодарим на нашите европейски партньори за решението, което този път е насочено към такива изключително чувствителни и важни за агресора сфери като военно-промишления комплекс, търговията с петрол, втечнен газ и други стоки, чийто износ носи на Русия значителни приходи", заяви Юлия Свириденко, първи заместник министър-председател на Украйна и министър на икономиката.