По данни на американския вестник "Ню Йорк Таймс" китайски и марокански компании нарушават глобалните забрани и доставят на Русия технологичните компоненти, които са ѝ необходими да поддържа икономиката си и да продължава войната срещу Украйна. След въвеждането на западните санкции Русия е започнала да купува телекомуникационно оборудване и микрочипове чрез мрежа от посредници в Китай, Мароко и Турция, пише изданието, позовавайки се на сведения от електронната кореспонденция на руски чиновници, записи на разговори на служители в руски компании и търговски документи.

Продукцията на западни фирми минава през Мароко и Турция

От тези данни следва, че част от купуваното от Русия забранено оборудване се доставя през мароканското пристанище Танжер. Там продукцията на западни компании като Cisco, HP, Juniper, Ericsson и Nokia се прехвърля на други кораби и се доставя в Русия. Аналогична схема се прилага и в турските пристанища, пише вестникът.

Получените по този начин стоки открито се продават в руски интернет-платформи като например Nag. Както отбелязва "Ню Йорк Таймс", от началото на войната платформата Nag е купила високотехнологична продукция от американски компании за 100 милиона долара, а от Китай само през тази година - за 150 милиона.

Русия продължава да получава необходимите ѝ технологии

Журналистите констатират, че за 22-aта месеца от началото на войната Русия продължава да получава технологиите, които са ѝ нужни за поддържането на нейната икономика. След въвеждането на санкциите се стигна до сривове в търговията, но руските доставчици са намерили пролуки и заобиколни пътища, се отбелязва по-нататък. Големи затруднения в доставките на оборудване няма, включително що се отнася до телекомуникациите, системите за наблюдение, микрочиповете, оръжейните системи и дроновете, пише "Ню Йорк Таймс".

Проучените документи "дават рядката възможност да се разкрие надпреварата, в която руските търговци са с крачка напред от опитите на САЩ да ги отреже от покупките", отбелязва изданието.

Материалът е публикуван в DW