Администрацията на американския президент Доналд Тръмп придвижи напред плановете си САЩ да започнат прилагане на наказателни мита върху стоки срещу страни, обвинени в обезценяване на валутата си, съобщава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Този ход ще даде ново преимущество на американските жалби срещу евентуални валутни манипулации, които в миналото бяха насочени срещу държави като Китай и Япония. Това също така ще превърне валутният пазар на стойност 6 трлн. долара на ден в ново бойно поле за търговските войни на Тръмп.

Новите мерки ще позволят на Вашингтон да налага "изравнителни" мита върху стоки от страни, обвинени в манипулиране на своите валути. Мярката ще може да се прилага дори и срещу държави, които официално не са признати за виновни в манипулиране от американското министрество на финансите. Предишните американски администрации отбиваха призивите на Конгреса и някои индустрии да предприемат подобни мерки от страх, че те биха могли да доведат до реципрочни ефекти.

Подобна политика Вашингтон придприе относно Турция в разгара на дипломатическия конфликт между двете страни през 2018 г. Заради силното обезценяване на турската валута американската страна обяви, че удвоява размера на митата върху стомана и алуминий.

Последната жертва на американската администрация и позицията ѝ спрямо валутните политики бе Китай. Тръмп от години обвинява Поднебесната империя, както и други страни, в манипулиране на валутата си. В понеделник решението на министерството на търговията бе представено като изпълнение на обещанието на американския президент от предизборната му кампания от 2016 г. да се бори с валутните манипулатори по света.

Мярката също така може да се възприеме и като предупреждение срещу Европейския съюз. Американският президент неведнъж е обвинявал блока, че единната валута е прекалено слаба спрямо долара, което стимулира вноса. Ходът на министерството на търговията ще даде нов лост за влияние в преговорите между Брюксел и Вашингтон за търговско споразумение, които и без това вече буксуват заради множеството други противоречия.

"Валутното решение е важна стъпка в гарантирането на това, че несправедливите търговски практики са правилно отстранени", заяви министърът на търговията в САЩ Уилбър Рос в изявление.

Новата мярка, срещу която се противопостави министерството на финансите, когато бе предложена за първи път през май 2019 г., ще позволи на американски компании да подават жалби до министерството на търговията срещу определени вносни продукти, посочвайки обезценената валута като форма на несправедлива държавна помощ. Също така американската администрация ще има властта, ако пожелае, да се самосезира.

Това създава предпоставка американското правителство да се превърне в ищец, съдия, жури и изпълнител на наказателни мерки.

От търговското ведомство посочиха, че "обикновино" няма да включват парична или свързана политика на независима централна банка или друг паричен регулатор при оценката си на това дали дадено правителство е действало неправомерно, за да обезцени валутата си.

Въпреки това изявлението на министерството оставя място за едностранни действия на министерството на търговията, въпреки че финансовото ведомство е това, което дава оценка за това дали дадена валута е обезценена - то публикува два пъти в годината доклад, който определя кои са манипулираните валути.

"Това изглежда трябва да е сигнал за американските търговски партньори, че каквото и да е било по-значително отслабване на техните валути спрямо долара може да доведе до ответни действия", посочва Есвар Прасад, икономист от Университета Корнел.