Търговските представители на САЩ и Китай разговаряха по телефона за пръв път след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, но не показаха кога може да бъдат подновени преговорите за прекратяване на митническата война, предаде Асошиейтед прес.

Постоянният търговски представител на САЩ Катрин Тай е обсъдила оценката си на двустранните търговски отношения, съобщи нейната канцелария. Китайското министерство на търговията заяви, че вицепремиерът Лю Хъ е повдигнал "въпроси от взаимен интерес", без да добави подробности.

Байдън все още не е заявил каква позиция ще заема в конфликта, започнат от предшественика му Доналд Тръмп, който повиши митата върху вноса от Китай заради оплаквания от индустриалната политика и търговския излишък на Пекин. В отговор китайските власти спряха закупуването на американска соя и повиши митата върху други стоки, припомня АП.

Китай обеща по време на първа фаза от споразумението за прекратяване на конфликта да купува повече американска соя и други стоки за износ. Пекин се забави с изпълнението на това обещание, след като пандемията обърка глобалната търговия