Продажбите на нови автомобили в Русия са се сринали с 59 на сто на годишна основа до 626 300 коли през 2022 година, съобщи днес агенция "Интерфакс", цитирана от ДПА. Това е най-малкият брой продадени автомобили от десетилетия.

Данните са предоставени от консултантската агенция "Аутостат" (Autostat), която се е специализирала в руския автомобилен пазар, уточни "Интерфакс".

След изтеглянето от Русия на производството на западните автомобилостроители, последвало инвазията на Кремъл в Украйна на 24 февруари, повечето продадени автомобили на руския пазар са или руски, или китайски модели, допълва БТА.

Германските автомобилостроители "Фолксваген" (Volkswagen), Бе Ем Ве (BMW) и "Мерцедес" (Mercedes) имаха дейности в страната, но затвориха заводите си след началото на войната. Заводът на "Мерцедес" в региона на Москва бе открит през 2019 година в присъствието на руския президент Владимир Путин.

Руският автомобилен пазар е далеч от пика си. През 2008 година са били продадени почти 3 милиона превозни средства и тогава се спекулираше, че Русия ще измести Германия като най-важен автомобилен пазар в Европа.

Международната финансова криза и наложените санкции на Русия след анексирането на Крим обаче забавиха продажбите на автомобили.